Má vlast cestami proměn - Příběhy domova

Fotografie - Olomoucký kraj, Praha
Fotografie - Olomoucký kraj, Praha
Fotografie - Olomoucký kraj, Praha

Národní putovní výstava o úctě k domovu a odpovědnosti za svůj kraj

Putovní výstava Má vlast cestami proměn přináší svědectví o příznivých proměnách zanedbaných míst a sídel v naší krajině. Díky odhodlání místních lidí a ochotě řady donorů se chátrající stavby mění v důstojné objekty s užitečnou náplní, veřejný prostor dostává novou tvář, sakrální objekty nacházejí svůj ztracený smysl a příroda se nadechuje k novému životu.

Výstavu pořádá Cestami proměn, z.s. ve spolupráci s Národní kulturní památkou Vyšehrad. Partnery výstavy jsou kraje České republiky a spolupracuje řada dalších organizací a institucí. Výstavou se děkuje tvůrcům proměn za jejich úsilí vytvářet hezčí a užitnější prostředí pro nás všechny. 

Hlavní těžiště výstavy spočívá v putování. Každý rok se koná slavnostní veřejná vernisáž výstavy na Vyšehradě v Praze. Vernisáž probíhá celý den – můžete si užít stánky s řemeslnými výrobky, regionálními pochutinami, koncerty… Zde výstava setrvává měsíc. Poté se rozjede do různých koutů České republiky a takto putuje celý rok. Můžete se s ní setkat na veřejných prostranstvích v obcích a městech, v knihovnách, na úřadech, ministerstvech, univerzitách, v ulicích, na hradech, zámcích i na nádražích.

Nejhezčí proměny se každý rok oceňují. Hodnotí je veřejnost v den zahájení na Vyšehradě a po celý rok na webu, a také odborná porota architektů pod vedením pana arch. Josefa Pleskota.

A nesmí se zapomenout na symbol celého projektu. Tím je kamenné srdce, které bylo vykopáno na vyšehradské akropoli při budování závlah pro vyšehradský park. Toto Srdce vlasti si každý rok předávají hlavní partnerské kraje, aby ho opatrovaly, stejně jako veřejný prostor naší země. Na zdraví Srdce vlasti a Srdcí krajů dohlíží pan prof. Jan Pirk.

Aktuality

19.06.2023 - 15. ROČNÍK VÝSTAVY „MÁ VLAST CESTAMI PROMĚN“ BYL SLAVNOSTNĚ ZAHÁJEN

V sobotu 17. června 2023 v 11 hodin oslavila putovní výstava Má vlast cestami proměn – příběhy domova své půlkulaté 15. výročí. Slavnostní zahájení proběhlo v parku Břevnovského kláštera na Praze 6.

15. ROČNÍK VÝSTAVY „MÁ VLAST CESTAMI PROMĚN“ BYL SLAVNOSTNĚ ZAHÁJEN

02.06.2023 - Pozvánka na zahájení 15. ročníku výstavy Má vlast cestami proměn

Srdečně Vás zveme na slavnostní zahájení jubilejního 15. ročníku výstavy Má vlast cestami proměn – příběhy domova, které proběhne 17. 6. 2023 v parku u Kláštera benediktinů na Břevnově od 11 hodin. Přijďte spolu s námi pogratulovat vítězným proměnám 14. ročníku a odstartovat nový 15. ročník.

Pozvánka na zahájení 15. ročníku výstavy Má vlast cestami proměn

24.06.2022 - Kraj se změnil k hezčímu. Výstava přináší 12 důkazů

Pohádka o tom, jak se z ošklivého káčátka stala krásná labuť, pokračuje i letos – a opět formou putovní výstavy Má vlast cestami proměn – příběhy domova. Ta mapuje osudy zanedbaných staveb, památek ale i dalších veřejných prostor, které prošly zásadní opravou. Na velkoformátových fotografiích se letos lidem představí tucet míst z Olomouckého kraje.

Kraj se změnil k hezčímu. Výstava přináší 12 důkazů

Kontakty

Ing. Jana Olivíková

rozvoj venkova
Odbor strategického rozvoje kraje
oddělení regionálního rozvoje
   585 508 322 j.olivikova@olkraj.cz
Jeremenkova 1211/40b, 77900 Olomouc, patro 12, kancelář: 1215


Poslední změna 15. 09. 2023 07:44:46