Národní antibiotický program

Národní antibiotický program (NAP) byl ustanoven na základě usnesení vlády ČR ze dne 4. května 2009 č. 595. Cílem NAP je zajištění dlouhodobě dostupné, účinné, bezpečné a nákladově efektivní antibiotické léčby pacientů s infekčními onemocněními.

Usnesením vlády České republiky ze dne 28. ledna 2019 č. 75 byl schválen Akční plán Národního antibiotického programu České republiky na období 2019 – 2022. Bližší informace a dokumenty jsou k dispozici na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví ČR http://www.mzcr.cz/Verejne/obsah/akcni-plan-nap_2926_5.html a Státního zdravotního ústavu http://www.szu.cz/tema/narodni-antibioticky-program.

Evropský antibiotický den je celoevropská kampaň za omezení užívání antibiotik v situacích, kdy to není nezbytné, například u virových infekcí, jako jsou běžná nachlazení a chřipka. Cílem je také podpořit otevřenou spolupráci pacienta s lékařem. EAAD připadá každoročně na 18. listopadu a jeho příprava je již od roku 2008 koordinována Evropským centrem pro prevenci a kontrolu nemocí.

Kampaň v České republice koordinuje Centrální koordinační skupina Národního antibiotického programu, poradní orgán ministerstva zdravotnictví, která prostřednictvím krajských hygienických stanic, zdravotních ústavů, antibiotických středisek ve zdravotnických zařízeních, ale také zdravotních pojišťoven, usiluje o oslovení široké veřejnosti i odborníků ve zdravotnictví.

Podrobnější informace jsou dostupné na webových stránkách Státního zdravotního ústavu: http://www.szu.cz/tema/evropsky-antibioticky-den-eaada a na stránkách KHS Olomouckého kraje http://www.khsolc.cz/eaad.aspx.

Evropský antibiotický den (EAAD)

Dokumenty ke stažení

Soubor typu pdfakcni-plan-nap-2019-2022-textova-cast.pdf(791,2 kB)stáhnout
Soubor typu pdfinformacni-letak-pro-pacienty.pdf(2,6 MB)stáhnout
Soubor typu pdfinformacni-letak-pro-lekare-1.pdf(545,5 kB)stáhnout
Soubor typu pdfinformacni-letak-pro-lekare-2.pdf(549,7 kB)stáhnout


Poslední změna 28. 01. 2020 09:17:01