Kulturní a kreativní odvětví

Kulturní a kreativní průmysly, představují jedinečnou příležitost k posilování kvality života v kraji, zásadně obohacují společenský a kulturní život, kultivují veřejný prostor a způsoby trávení volného času, napomáhají budovat lokální komunity, rozvíjí přirozenou lidskou potřebu tvořit a jsou současně i ekonomicky významným sektorem.

Všechna odvětví i subjekty v oblasti kultury a kreativních průmyslů přinášejí zajímavé pracovní příležitostí tím, že se navzájem prolínají a doplňují, nabízí profese, které lze v současném digitálně propojeném pracovním prostředí do velké míry realizovat pro klienty i zaměstnavatele po celé republice, a především přináší velkou přidanou hodnotu průmyslovým odvětvím, jejich produktům a službám.

Pro tyto účely Olomoucký kraj spoluzaložil Inovační centrum Olomouckého kraje, díky kterému podporuje rozvoj kreativních odvětví a jejich spolupráci s malými i středními podniky. Nabízí také vybrané krajské grantové výzvy a svou systémovou podporu začlenil do Koncepce rozvoje kultury, kreativity a památkové péče Olomouckého kraje pro období 2022 – 2029. Chce se tak připojit k evropskému trendu rozvoje inovativních, kreativních a environmentálně udržitelných činností ve svém regionu.

Mapování kulturních a kreativních odvětví

Mapování kulturních a kreativních odvětví (KKO) je projektem Ministerstva kultury, probíhá od června 2023 do června 2025 ve všech čtrnácti krajích naší republiky včetně Olomouckého kraje za podpory dotačních prostředků z Národního plánu obnovy.

V první kvantitativní fázi je cílem shromáždit data o ekonomicky činných jednotlivcích, firmách, organizacích i institucích v územním obvodu Olomouckého kraje, jejichž činnost naplňuje definici KKO.

Navazující kvalitativní fáze zahrnuje 10 setkání aktivních subjektů v rámci regionálně organizovaných tzv. focus groups, jejichž cílem je analyzovat, co zástupci KKO potřebují, aby se v našem kraji mohli uspokojivě rozvíjet, a také jaký okruh kompetencí, znalostí a dovedností je nutný pro rozvoj odvětví, ve kterém působí.

První setkání proběhla již na konci června pro Šumpersko a Jesenicko, dalších pět proběhne pro Olomouc, Olomoucko, Prostějovsko, Přerov a Přerovsko, poslední tři (na konci září 2024) budou určena pro management středních škol s kreativními obory a také pro absolventy těchto oborů, aby šířeji pojmenovali, jaké je jejich uplatnění na pracovním trhu, zda zůstávají v regionu, příp. z jakých příčin odcházejí za prací jinam.

Současně proběhne rozsáhlé dotazníkové šetření, přičemž sběr i vyhodnocování dat bude dokončeno na podzim 2024.

Získané informace budou kraji / všem úrovním veřejné správy sloužit k:

  • pochopení specifických potřeb kulturních a kreativních odvětví v daném regionu
  • propojení kultury, kreativity, businessu a destinačního managementu
  • podpoře vzdělávání a podnikání
  • vyhlášení nových dotačních programů
  • posílení mezinárodní spolupráce
  • nalezení synergických meziresortních vazeb
  • doporučení pro strategie a politiky podporující rozvoj a udržitelnost kulturního
    a kreativního odvětví

tak, aby mohly pozitivně ovlivňovat podmínky pro rozvoj kreativního potenciálu na svém území, vyprofilovat jedinečnost KKO na území Olomouckého kraje a podpořit růst zaměstnanosti i finančního kapitálu.

 
 

 

 

Související odkazy:

Oddělení kulturních a kreativních odvětví Ministerstva kultury ČR

Kreativní Česko

Kreativní Olomouc

Manifest kreativních průmyslů

Kontakty

Mgr. Taťána Ságlová

koordinátor mapování kulturních a kreativních odvětví
Odbor sportu, kultury a památkové péče
oddělení kultury
   585 508 208 t.saglova@olkraj.cz
Jeremenkova 1211/40b, 77900 Olomouc, patro 9, kancelář: 907


Poslední změna 18. 07. 2024 13:26:31