Burza práce a vzdělávání nabídne bezprostřední kontakt a užitečné informace

09. 12. 2014

Olomoucký kraj se pyšní dlouhou průmyslovou tradicí, přičemž výroba hraje v hospodářství regionu velmi významnou roli také v současnosti. Mnohé průmyslové podniky v kraji vyrábějí špičkové produkty, které obstojí v tuzemské i mezinárodní konkurenci. K tomu, aby firmy mohly obstát, potřebují mimo jiné i kvalifikované a schopné zaměstnance, kterých je v některých technických oborech stále nedostatek. Právě vysoká poptávka po takovýchto kvalifikovaných pracovnících zaručuje těmto lidem perspektivu stabilní práce i určité životní úrovně.

Ne vždy jsou ale lidé hledající své profesní uplatnění, ať již jako studenti při výběru střední školy či učiliště, či jako dospělí hledající vhodnou pracovní pozici, informovaní o situaci a možnostech trhu práce. K lepší orientaci v současné situaci v rámci Olomouckého kraje by zájemcům měla napomoci Burza práce a vzdělání připravená na 9. 12. 2014 v Olomouci. Organizátory akce jsou Svaz průmyslu a dopravy ČR, regionální zastoupení pro Střední Moravu, Krajská hospodářská komora Olomouckého kraje a Úřad práce ČR, krajská pobočka v Olomouci.

Proč se burzy účastní firmy

Burza vzešla z iniciativy významných výrobních firem Olomouckého kraje (strojírenství, elektrotechnika). Nejedná se o žádné „montovny“, ale o stabilní a perspektivní zaměstnavatele, z nichž mnozí mají své vlastní útvary konstrukce a vývoje. V rozvoji je brzdí to, že stále obtížněji hledají kvalifikované zaměstnance. Jde především (ale nejen) o technické profese – od výrobních dělníků až po konstruktéry. Technická povolání si volí jen úzký okruh žáků a studentů a proto dochází k tomu, že když odcházejí starší zaměstnanci do starobních důchodů, pracovní síla v technických profesích se plně neobnovuje. Firmy, které ještě před pěti nebo deseti lety přijímaly na dělnické pozice do výroby jen odborně vzdělané zaměstnance s praxí, jsou proto dnes často ochotny nabídnout pracovní smlouvu i rekvalifikovaným uchazečům o zaměstnání. Volbu technických povolání podporuje stipendii i Olomoucký kraj (podrobnosti na http://www.olkraj.cz/ucnovske-stipendium-cl-683.html a http://www.olkraj.cz/stipendia-pro-zaky-technickych-oboru-vzdelani-zakoncenych-maturitni-zkouskou-cl-1523.html), který chce firmy podpořit v jejich podnikatelských záměrech (výstavby nových areálů, zavádění dalších směn). Některé z firem již vyhlásily svá vlastní firemní stipendia, nebo jejich zavedení zvažují. Jiné se účastní veletrhů pracovních příležitostí pro studenty vysokých škol.

Protože se skutečně denně potýkají s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků, vidí firmy burzu práce a vzdělávání jako další příležitost, jak oslovit nejen potenciální zaměstnance, ale i děti volící si povolání a jejich rodiče, a dát jim najevo, že technické profese jsou na trhu práce žádané nejen teď, ale absolventi s nimi snadno najdou uplatnění i za tři, pět nebo devět let (po získání výučního listu, maturity nebo vysokoškolského diplomu).

Co může burza přinést lidem, kteří hledají práci nebo chtějí změnit zaměstnání

Uchazeči o zaměstnání si často stěžují, že je pro ně těžké „proniknout“ ve firmě až na personální oddělení a tam si promluvit s někým, kdo jim zodpovědně může říci, jestli o ně firma stojí. Jejich e-maily často zůstanou bez odezvy. Někdy je firmy nekontaktují s výsledkem, ačkoliv se účastnili výběrových řízení.

Na burze jsou kvalifikovaní personalisté návštěvníkům k dispozici. Je možné s nimi mluvit nejen o aktuálně volných místech, ale i o tom, jaká je šance, že firma bude hledat zaměstnance na jakékoliv (technické i netechnické) pracovní pozice, které v ní existují.

Uchazeči o zaměstnání evidovaní na Úřadu práce ČR mají často obavu z tzv. doporučenek na hlášená volná místa. Doporučenky je nutí přijmout první vhodné pracovní místo, i když si myslí, že jsou schopni si najít práci za lepších podmínek nebo s lepší mzdou. Burza práce, kde uchazeči o zaměstnání v krátkém čase osobně zkontaktují zástupce mnoha firem a dostanou od nich mnoho informací, jim umožňuje nejen rychle najít práci, ale také vybrat si mezi nabídkami.

Rádi bychom na burzu pozvali i ty uchazeče o zaměstnání, kteří mají pouze základní vzdělání nebo jsou vyučeni v oboru, v němž nikdy nepracovali, a tak svou kvalifikaci vlastně ztratili. Vítáni jsou i lidé, kterým se nedaří najít práci v jejich oboru nebo jsou starší 50 let. Firmy jim ve spolupráci s Úřadem práce ČR nabízejí nejen volná místa, ale i rekvalifikace (s příslibem zaměstnání pro úspěšné absolventy kurzů v konkrétních firmách, které se burzy účastní), na některé pozice jsou ochotny přijmout lidi bez příslušné kvalifikace a zaučit si je na vlastní náklady.

Jak může burza prospět těm, kteří přemýšlejí nad volbou povolání

Firmy se prezentují ve vazbě na školy, které se burzy také účastní. Sdělují, které profese potřebují, a s jakou odbornou školou nebo učilištěm spolupracují při jejich přípravě. Je tedy možné vybrat si konkrétní školu a obor vzdělání s cílem získat po škole zaměstnání v konkrétní firmě. Budou prezentovány informace o dnech otevřených dveří ve firmách i školách, o možnostech exkurzí apod. Burza Vám pomáhá vstoupit s firmami a školami do kontaktu, udělat si o nich přesnější obrázek a snížit tak riziko, že se volba oboru nebo školy nepovede.

Firmy odpoví i na otázky týkající se možnosti zaměstnání absolventů jiných než technických oborů.

K dokreslení informací o oborech vzdělání, profesích a firmách doporučuje Úřad práce ČR nahlédnout i do statistiky výdělků podle profesí, kterou lze pro Olomoucký kraj najít na https://portal.mpsv.cz/sz/stat/vydelky/olo.

Kde získat další informace

Průběžné informace o Burze práce a vzdělání můžete sledovat i na webových stránkách pořadatelů http://www.spcr.cz/kalendar-akci, www.khkok.cz, https://portal.mpsv.cz/upcr/kp/olk/poradenstvi.

burza-prace.jpg


Poslední změna 25. 11. 2014 10:26:34