Buk příběhů se v anketě Strom roku 2012 umístil na druhém místě

23. 10. 2012

Několikaměsíční klání mezi dvanácti finalisty jedenáctého ročníku celostátní ankety Stromu roku, který uspořádala Nadace Partnerství, skončilo. Vítězkou se s 9 879 hlasy stala Lípa z Novodvorské aleje v jihomoravské obci Vavřinec. Na druhé příčce se umístil Buk příběhů z Olomouckého kraje s 3 120 hlasy, který do soutěže nominovali žáci základní školy v šumperské ulici Hanácká, v jejíž zahradě přátelství se buk nachází. Třetí místo obsadila Jiřická lípa z Vysočiny s 2 988 hlasy. Vyhlášení výsledků proběhlo v Brně 20. října, kdy se v České republice slaví Den stromů. Výtěžek zpoplatněného hlasování v anketě letos dosáhl výše přes 102 tisíc korun a opět směřuje do veřejné sbírky určené na výsadbu a ochranu stromů.

Poslední týden hlasování pořadím značně zamíchal. „Převážná většina vyplněných hlasovacích archů k nám dorazila až těsně před uzávěrkou. Celkový počet hlasů v anketě se pak v závěru navýšil na více než 28 tisíc. Ocenění Stromu roku 2012 převzali zástupci Lípy z Novodvorské aleje – navrhovatelé Jiří a Kateřina Židů, starosta obce Vavřinec Miroslav Novotný, učitelé ZŠ Sloup spolu s žáky, kteří pro lípu nasbírali nejvíce hlasů,“ uvádí Hana Rambousková z Nadace Partnerství. Titul Strom roku se tak po dvou letech přesunul z Olomouckého kraje do Jihomoravského. Lípa z Novodvorské aleje kromě prestižního titulu získala také poukaz na odborné arboristické ošetření od firmy Prostrom Bohemia a bude Českou republiku reprezentovat v mezinárodní anketě Evropský strom roku.

Novodvorskou alej nechal vysadit v první polovině 19. století starohrabě Hugo Salm. Stromořadí z Nových Dvorů ke zřícenině hradu Blansek tvoří celkem 57 lip malolistých. O obnovu aleje usiluje již druhým rokem skupina nadšenců. Nejprve zakryli trhliny ve stromech šindelovými stříškami, mezery v aleji po zaniklých stromech doplnili klony 500 až 600 let starých lip. Vysázeli je rodiny z okolí jako své rodové stromy. Po odstranění náletových dřevin umístily děti ze Základní školy Sloup do aleje ptačí budky. Myslivci pak přidali i lavičku, z níž je nejhezčí výhled na krajinu Moravského krasu. Zástupkyní aleje v anketě byla nejmohutnější lípa s obvodem kmene 415 centimetrů. Lípa z Novodvorské aleje je již druhým vítězem z Jihomoravského kraje. V roce 2005 získal ocenění Strom roku tisíciletý Pernštejnský tis.

O šumperském Buku příběhů z Olomouckého kraje, který se v anketě umístil na druhém místě, kraj informoval například zde.

Kromě umístění jednotlivých finalistů Nadace Partnerství oznámila také výtěžek zpoplatněného hlasování, který putoval do veřejné sbírky na sázení stromů. „Každý, kdo v anketě některý ze stromů podpořil, obrazně řečeno zasadil další strom. V letošním ročníku se podařilo vybrat plných 102 474 korun, které rozdělíme mezi žadatele o grant na výsadbu stromů," doplnila v závěru Hana Rambousková. V loňském roce se z veřejné sbírky podařilo podpořit 12 výsadeb stromů.

Výsledky hlasování v anketě Strom roku 2012:

Lípa z Novodvorské aleje, Jihomoravský kraj, Vavřinec

9 879 hlasů

1. místo

Buk příběhů, Olomoucký kraj, Šumperk

3 120 hlasů

2. místo

Jiřická lípa, kraj Vysočina, Jiřice

2 988 hlasů

3. místo

Lidická hrušeň, Středočeský kraj, Lidice

2 640 hlasů

4. místo

Lípa bludičky Mokřinky, Královéhradecký kraj, Mokré

2 566 hlasů

5. místo

Popické lípy, Jihomoravský kraj, Popice

1 780 hlasů

6. místo

Dub letní v Proboštově, Ústecký kraj, Proboštov

1 446 hlasů

7. místo

Körnerův dub, Karlovarský kraj, Dalovice

1 418hlasů

8. místo

Kaštan u kostela, Plzeňský kraj, Svojšín

835 hlasů

9. místo

Lípa svobody v Karviné, Moravskoslezský kraj, Karviná

698 hlasů

10. místo

Kobzova lípa, Zlínský kraj, Francova Lhota

632 hlasů

11. místo

Žižkův dub v Podhradí, Pardubický kraj, Třemošnice u Chrudimi

71 hlasů

12. místo

Podrobné informace o anketě: www.stromroku.cz

buk-pribehu-sirka-2.jpg


Poslední změna 23. 10. 2012 09:54:41