Hlasování v anketě Strom roku 2012 míří do finále

03. 10. 2012

Soupeření dvanácti finalistů v anketě Strom roku 2012, kterou letos již po jedenácté pořádá Nadace Partnerství, vrcholí. Soutěž o nejsympatičtější strom republiky končí 10. října. Přízeň jednotlivým stromům je stále možné vyjádřit zasláním dárcovské SMS nebo vyplněním hlasovacího archu. Výsledky ankety Nadace Partnerství zveřejní 20. října u příležitosti oslav Dne stromů v ČR. Vítězný strom získá bezplatné arboristické ošetření od firmy Prostrom Bohemia a postoupí do mezinárodního kola ankety Evropský strom roku.

Za Olomoucký kraj v anketě soutěží sto deset let starý Buk příběhů ze Šumperka, který do soutěže nominovali žáci základní školy v šumperské ulici Hanácká, v jejíž zahradě přátelství se buk nachází. Buk příběhů je buk lesní červenolistý, dosahuje výšky 17 metrů, ve výšce 130 centimetrů nad zemí má obvod 3,52 metrů. Buk nechal zasadit šumperský textilní podnikatel Ignaz Seidl ve stupňovité zahradě svého neorenesančního paláce. O zahradu i buk v pozdějších letech pečovali také ostatní majitelé budovy. Od roku 1974 v bývalém paláci sídlí základní škola, která v jeho okolí vytvořila naučnou stezku. Žáci chodí do zahrady pracovat i malovat. Více než stoletý buk pozorují v různých ročních obdobích a starají se o něj.

Anketa Strom roku je charitativním projektem. Peníze získané anketou směřují na výsadbu a ochranu stromů po celé republice. Finalisty je možné podpořit zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS STROM1-12 (dle čísla přiděleného každému stromu) na číslo 87 777. Cena DMS je 30 Kč, Nadace Partnerství obdrží 27 Kč. Druhou možností je sbírat hlasy na zpoplatněné hlasovací archy. Cena jednoho archu je 60 Kč, vejde se na něj 20 podpisů a ke stažení je na webových stránkách. „Všechny, kdo nám zašlou platný hlasovací arch, navíc zařadíme do slosování a mají šanci získat vzrostlý strom dle vlastního výběru od společnosti Arboeko a 3 knižní poukazy od knihkupectví Barvič a Novotný,“ říká koordinátorka ankety Hana Rambousková z Nadace Partnerství.

Jak tajné hlasování zamíchá s konečným pořadím finalistů? „Naprostá většina vyplněných archů k nám dorazí až v posledním týdnu hlasování. Konečné počty hlasů se každoročně navýší k desítkám tisíc. Můžeme tedy očekávat, že výsledné pořadí stromů se ještě hodně promění,“ uvádí Hana Rambousková. Informace o hlasování mohou zájemci nalézt na stránkách www.stromroku.cz.

Vítězný Strom roku 2012 i finanční částku putující na výsadbu a ochranu stromů Nadace Partnerství vyhlásí 20. října v brněnském divadle Husa na provázku. V tento den se v ČR každoročně slaví Den stromů. Tradice navazuje na „stromkové slavnosti“, které se v první polovině 20. století masově konaly v mnoha českých a moravských městech. Příznivci stromů se letos mohou zapojit také do happeningu ke Dni stromů. Stačí, když stromům popřejí vlastním originálním způsobem k svátku a informace o akci pošlou na milujemestromy@nap.cz. Deset nejpovedenějších oslav nadace odmění brožurou Jak se sází strom. Více na www.stromzivota.cz.

Anketu Strom roku spolufinancuje Státní fond životního prostředí ČR a Ministerstvo životního prostředí.

buk-pribehu-sirka.jpg


Poslední změna 03. 10. 2012 09:44:34