Začínající včelaři získají od kraje finanční podporu

09. 05. 2014

Mezi začínající včelaře v Olomouckém kraji bude v letošním roce rozdělena částka 400 tisíc korun. Pravidla pro poskytnutí dotace schválili na svém posledním jednání ve středu 30. dubna krajští radní. Ti současně, na základě zkušeností z let minulých, odsouhlasili i jednu podstatnou změnu. Tou je skutečnost, že o podporu ze strany kraje může včelař požádat pouze zpětně, tedy na výdaje již uskutečněné. Konkrétně od 1. března 2014 až do doby podání žádosti.

Letošní pravidla pro poskytnutí dotace na zakládání včelstev stanovují poprvé i minimální výši dotace. Ta představuje částku 5 000,- korun. Maximální výše příspěvku poskytovaná jednomu začínajícímu včelaři je pak limitovaná částkou 10 tisíc korun. Tato suma může činit až 50 % skutečně vynaložených uznatelných nákladů.

„Cílem navrhované dotace je podpořit zájem začínajících včelařů, zvýšení počtu včelstev na kulturních či planě rostoucích rostlinách a v neposlední řadě určitě i omlazení členské základny Českého svazu včelařů,“ dodal náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí a zemědělství Michal Symerský.

Žádosti o poskytnutí finančního příspěvku musí být fyzicky nebo datovou schránkou doručeny na podatelnu Krajského úřadu Olomouckého kraje do 30. června do dvou hodin odpoledne. O poskytnutí dotace jednotlivým žadatelům rozhodnou radní kraje v červenci. Pravidla pro poskytnutí dotace včetně smlouvy a žádosti jsou k dispozici zde.


Poslední změna 05. 05. 2014 11:37:02