Výstava ukáže, jaké bylo století 1918 – 2018 v Olomouckém kraji

11. 09. 2018

Veřejnosti a především žákům základních a studentům středních škol je určena putovní výstava Století 1918 – 2018 v Olomouckém kraji, kterou připravilo Vlastivědné muzeum v Olomouci.

Výstava, kterou finančně podpořil Olomoucký kraj, má návštěvníky seznámit s posledním stoletím vývoje olomouckého regionu a prostřednictvím významných osobností 20. a 21. století v nich probudit hrdost na místo, kde žijí.

„Výstava nabídne unikátní možnost nahlédnout zpět do časů, kdy dnešní senioři byli ještě dětmi, a naopak dnešním mladým vysvětlí, jak se žilo v minulosti a jak historické události ovlivnily jejich vlastní životy,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Výstava sestává z osmnácti velkoformátových panelů, z nichž první dva přinášejí informace o historickém vývoji Olomouckého kraje a krajské metropole. Dalších pět panelů je věnováno jednotlivým regionům kraje.

Následujících osm panelů pojednává o proměnách společnosti v období sta let, přičemž je prostor věnován jednotlivým aspektům jejího vývoje. Každý panel obsahuje úvod do problematiky, následují medailony tří až čtyř osobností, které jsou klíčové pro danou oblast života společnosti na území dnešního Olomouckého kraje.

Poslední tři panely přibližují současnost regionu, jeho společenský život, sport a tradiční lidovou kulturu.

Výstava se představí ve Vlastivědném muzeu v Šumperku, dalšími zastávkami pak bude Přerov, Jeseník, Prostějov a na začátku roku 2019 Vědecká knihovna v Olomouci.

Výstava ukáže, jaké bylo století 1918 – 2018 v Olomouckém kraji


Poslední změna 11. 09. 2018 12:46:48