Výstava přiblíží život Jana Zajíce

09. 07. 2014

Od dnešního dne je na krajském úřadu v Olomouci k vidění putovní výstava připomínající 45. výročí sebeupálení Jana Zajíce. Studenti Gymnázia Šumperk spolu s občanským sdružením PANT se ve svém projektu pokusili vyhledat počátek tragického příběhu studenta šumperské průmyslovky, který se v roce 1969 upálil na protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy.

Jan Zajíc se stal živou pochodní poté, co ani sebeobětování Jana Palacha nezastavilo narůstající lhostejnost a pasivitu občanů v okupovaném Československu. Výstava mapující tragický Janův příběh byla zpřístupněna letos v únoru a od té doby putuje převážně po středních školách Moravskoslezského a Olomouckého kraje.

Vernisáž putovní výstavy Příběh Jana Zajíce se uskutečnila 10. července za účasti autorů ze šumperského gymnázia a sdružení PANT. Za Olomoucký kraj se akce zúčastnil hejtman Ing. Jiří Rozbořil a náměstek pro kulturu Mgr. Radovan Rašťák. Součástí vernisáže byla také projekce dokumentárního filmu Jan Zajíc - pochodeň č. 2 z cyklu "Sami proti zlu".

Výstava potrvá do 31. července a lze ji zhlédnout před kongresovým sálem budovy Krajského úřadu Olomouckého kraje.

Další informace o výstavě a příběhu Jana Zajíce jsou uveřejněny na webu www.pribehjanazajice.cz.

zajic.jpg
edit-03.jpg
edit-02.jpg
edit-01.jpg
edit-04.jpg


Poslední změna 10. 07. 2014 13:18:25