Vesnicí roku Olomouckého kraje je obec Hradčany

21. 06. 2013

Obec Hradčany v okrese Přerov zvítězila v letošním krajském kole soutěže Vesnice roku. Porota ji vybrala z 19 přihlášených obcí a přiřkla jí takzvanou Zlatou stuhu. Na druhém místě skončil Rapotín následovaný Hrabovou, obě obce patří do okresu Šumperk. Výsledky byly vyhlášeny v pátek 21. června v sídle Olomouckého kraje.

Hradčany si vítězství vybojovaly zapojením občanů do života vesnice, přípravou pozemků pro budoucí rozvoj obce včetně výstavby rodinných domů a projektem multifunkčního objektu pro tamní spolky. „Viděli jsme nadšení lidí, kteří mají velký zájem pracovat pro svou obec,“ uvedla předsedkyně komise Petra Kočnarová.

Modrou stuhu za společenský život tentokrát získal Hněvotín, Bílou stuhu za činnost mládeže Bohdíkov a Oranžovou stuhu za spolupráci obce a zemědělského subjektu Babice. Zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí si z letošního ročníku odveze Nová Hradečná. Vesnice roku se letos konala podevatenácté, krajské kolo dospělo do 12. ročníku.

Olomoucký kraj podpoří obce, které uspěly v soutěži, částkou 500 tisíc korun. Po sto tisících obdrží obce na 1. až 3. místě. Komise zároveň navrhuje, aby další čtyři úspěšné obce obdržely po padesáti tisících Kč. Konečné slovo při rozdělování peněz bude mít Rada Olomouckého kraje, která vše projedná 25. července. O den později se ve vítězné obci uskuteční slavnostní vyhlášení výsledků a předání stuh a diplomů.

Loňského ročníku krajského kola soutěže Vesnice roku se zúčastnilo 20 obcí. Zvítězila v něm obec Radslavice.

Výsledky Vesnice roku Olomouckého kraje 2013

1. místo – Zlatá stuha - Hradčany
2. místo - Rapotín
3. místo - Hrabová

Modrá stuha za společenský život - Hněvotín
Bílá stuha za činnost mládeže - Bohdíkov
Oranžová stuha za spolupráci obce a zemědělského subjektu - Babice
Zelená stuha za péči o zeleň a životní prostředí - Nová Hradečná

vesnice-roku-4.jpg
vesnice-roku-3.jpg
vesnice-roku-5.jpg
img-5796cut2.jpg


Poslední změna 21. 06. 2013 15:08:37