V Uničově vybírali nejlepší pálenku

25. 03. 2019

První ročník soutěže ovocných destilátů s názvem Uničovské košt 2019 proběhl v sobotu 23. března v Uničově. Záštitu nad touto akcí převzal náměstek hejtmana Olomouckého kraje Dalibor Horák a organizace se ujali provozovatelé uničovské pálenice.

Vrátil jsem se díky této soutěži o čtvrt století zpět do doby, kdy jsem sám uničovskou palírnu provozoval. Smyslem nové akce bylo především vzbudit zájem lidí o pěstování ovoce a chtěli jsme také vyzdvihnout tradici výroby ovocných destilátů, která v našem regionu sahá hluboko do minulosti,“ uvedl v průběhu soutěžního klání náměstek Horák.

Pořadatelé převzali k hodnocení celkem 64 vzorků v kategoriích švestka, hruška, jablko a třešeň a ostatní ovoce. Destiláty byly vyrobeny v šestnácti pěstitelských pálenicích, většinou na území olomouckého a šumperského okresu.

V šestnáctičlenné porotě zasedali kromě náměstka Horáka ještě náměstek hejtmana Jan Zahradníček, místostarosta Uničova Stanislav Axman nebo starosta Haňovic Arnošt Vogel.

Nejlepší švestku vypálil Zdeněk Horák z Nové Dědiny se slivovicí z troubelické palírny, hruškovicí oslnila Radka Komárková z Bohuňovic s destilátem vyrobeným v Šumvaldu. Nejlepší jablečný destilát patřil Martinu Vašíčkovi z Uničova, který pálil v místní palírně. Z té pocházela také nejlepší třešňovice, jejímž majitelem byl Jan Kotraš z Troubelic. Vítězem kategorie ostatní ovoce se stal starosta města Uničova Radek Vincour s destilátem z mirabelek, který vyrobili v pálenici v Šumvaldu.

Celá akce měla charitativní rámec. Výtěžek z dobrovolného vstupného bude věnován stacionáři Jasněnka v Uničově, který pečuje o klienty s kombinovaným hendikepem.

 V Uničově vybírali nejlepší pálenku
 V Uničově vybírali nejlepší pálenku
 V Uničově vybírali nejlepší pálenku
 V Uničově vybírali nejlepší pálenku
 V Uničově vybírali nejlepší pálenku
 V Uničově vybírali nejlepší pálenku


Poslední změna 25. 03. 2019 11:41:20