V roce 2015 budou poprvé o finančních prostředcích ze státního rozpočtu rozhodovat kraje

01. 09. 2014

Dalším významným dokumentem schváleným ve čtvrtek 28. srpna Radou Olomouckého kraje je Program finanční podpory poskytování sociálních služeb v Olomouckém kraji. Jedná se dokument nezbytný k zajištění dotačního řízení na rok 2015.

V současné době je již nanejvýš pravděpodobné, že ke změně zákona o sociálních službách, která by oddálila převedení dotačního řízení vůči poskytovatelům sociálních služeb z Ministerstva práce a sociálních věcí na kraje, nedojde. Pro rok 2015 tak poprvé budou o finančních prostředích ze státního rozpočtu rozhodovat kraje.

„Převzetím odpovědnosti za financování sociálních služeb krajem nedojde pro poskytovatele sociálních služeb ani jejich zřizovatele k žádné výrazné změně v procesu podávání žádostí o dotaci. Rovněž termíny budou obdobné jako v předchozích letech,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro sociální oblast Yvona Kubjátová.

Na základě krajem vyhlášeného dotačního řízení pro rok 2015 budou shodně jako v předchozích letech poskytovatelé podávat žádost o dotaci v aplikačním softwaru Ministerstva práce a sociálních věcí ČR (dále jen „MPSV ČR“), a to v obdobném rozsahu a obdobných termínech jako dosud.

Snahou krajů i ministerstva je, aby také v případě zveřejnění výsledků dotačního řízení a výplaty první splátky dotace byly dodrženy zvykové termíny. Poskytovatelé by měli mít finanční prostředky z dotace k dispozici nejpozději na počátku druhého čtvrtletí 2015. Na rozdíl od předchozích let však poskytovatelům sociálních služeb bude dotace poskytnuta na základě smlouvy uzavřené s Olomouckým krajem. Doposud byly finanční prostředky od MPSV ČR poskytovány na základě rozhodnutí.

O výši dotace jednotlivým poskytovatelům sociálních služeb budou rozhodovat orgány kraje. Kraje jsou však vázány metodikou MPSV ČR, aby jejich rozhodování o výši dotace jednotlivým poskytovatelům sociálních služeb probíhalo podle předem známých pravidel schválených orgány kraje.

V Olomouckém kraji jsou tato pravidla popsána v prováděcím dokumentu Program finanční podpory poskytování sociálních služeb v Olomouckém kraji (dále jen „Program“). Tento Program se skládá z obecné části a tří podprogramů:

Obecná část definuje pojmy společné pro celý Program (jednotlivé podprogramy) a vypořádává se s požadavky legislativy Evropské unie (čl. 106 odst. 2 Smlouvy o fungování Evropské unie) v oblasti veřejné podpory, kdy vymezuje principy stanovení vyrovnávací platby, které zohledňují systém vícezdrojového financování v ČR.

Podprogram č. 1 stanoví postupy administrace a rozdělení účelové státní dotace poskytnuté Olomouckému kraji. Způsob rozdělení této státní dotace odpovídá podmínkám ustanovení § 101a zákona o sociálních službách a dále podmínkám, stanoveným MPSV v rozhodnutí o poskytnutí dotace a Metodice MPSV pro poskytování dotací ze státního rozpočtu krajům a Hlavnímu městu Praze (dále jen „Metodika“). Z tohoto podprogramu budou finanční prostředky poskytnuty na základě shodných principů a shodného výpočtu všem poskytovatelům sociálních služeb bez rozdílu právní formy či zřizovatele (PO kraje, obcí, nestátní neziskové organizace, obchodní korporace).

Vzorce určené k výpočtu výše dotace jsou nastaveny na měřitelné jednotky dle specifik jednotlivých druhů sociálních služeb, počet lůžek u pobytových služeb nebo počet pracovníků u služeb terénních. Vzorce byly modelovány tak, aby maximálně reflektovaly stávající situaci v Olomouckém kraji. Případné výrazné diference budou zmíněny tzv. „váhou historie“, dle které bude optimální návrh stanoven v intervalu
85 % - 130 % předchozího roku (v případě, že v nastavení služby nedošlo k významným změnám).

Tento podprogram bude vyhlášen po schválení celého Programu Zastupitelstvem Olomouckého kraje, tj. v týdnu od 22. od 26. 9. 2014.

Podprogram č. 2 vymezuje způsob poskytování finančních prostředků z rozpočtu Olomouckého kraje na poskytování sociálních služeb nestátními neziskovými organizacemi. Objem finančních prostředků určených pro tento podprogram bude stanovovat ZOK v rámci schvalování rozpočtu OK.

Tento podprogram bude vyhlášen po schválení rozpočtu Olomouckého kraje pro rok 2015 (předpoklad v týdnu od 22. 12. 2014 do 26. 12. 2014).

Podprogram č. 3 stanoví postup pro poskytnutí příspěvku na provoz příspěvkovým organizacím Olomouckého kraje poskytujícím sociální služby. Objem finančních prostředků v tomto podprogramu bude stanovovat ZOK v rámci schvalování rozpočtu OK.

Celý Program bude zveřejněn po jeho schválení na webu Olomouckého kraje a o vyhlášení podprogramů budou poskytovatelé sociálních služeb informováni jako v předchozích letech.

Olomoucký kraj se maximálně snaží o to, aby se změny dotkly poskytovatelů a potažmo uživatelů sociálních služeb co nejméně a aby byl potenciál změny co nejvíce využit k posílení jistoty poskytovatelů a transparentnosti celého procesu.


Poslední změna 01. 09. 2014 16:40:34