V Olomouckém kraji vznikl unikátní optický klastr

14. 03. 2018

V regionu funguje nový optický klastr. Veřejnosti se poprvé představil v úterý 13. března. Jeho cílem je podporovat obor optiky jak ve výrobě, tak i ve vědě a výzkumu. Vznik unikátního uskupení inicioval právě Olomoucký kraj ve spolupráci s krajským sdružením OK4Inovace.

„Pro založení optického klastru je náš region ideálním místem. Existují zde firmy zabývající se optikou, které mají dlouhou historii a zaměstnávají tisíce lidí. Stejně tak má kraj velkou kapacitu vědeckých pracovníků, kteří se tomuto oboru věnují. Navíc Univerzita Palackého jako jediná v Česku nabízí specializované vzdělání v tomto oboru a dosahuje v něm excelentních výzkumných výsledků,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Firmy a organizace sdružené do klastru se budou snažit zvýšit výrobu optických zařízení a investovat do vývoje. Aktuálně se třeba uchází o zakázku na dodávku zaměřovacích systémů pro bojová vozidla pěchoty.

S výrobou optických produktů má v regionu velké zkušenosti například Meopta Přerov nebo mohelnická Hella Autotechnik Nova. Do historie odvětví se nesmazatelně zapsal také vynálezce kontaktních čoček Otto Wichterle, který patří mezi významné prostějovské rodáky.

V Olomouckém kraji vznikl unikátní optický klastr


Poslední změna 14. 03. 2018 12:36:49