V Olomouckém kraji se zvýší počet chráněných přírodních území

10. 03. 2015

Olomoucký kraj si během prvního čtvrtletí tohoto roku připíše tři zvláště chráněná území. Jedná se o přírodní rezervaci Stráž - Skalka a o dvě přírodní památky Včelínské louky a Deylův ostrůvek.

Výše uvedené přírodní památky jsou součástí evropsky významných lokalit v rámci soustavy Natura 2000. „Cílem této soustavy je zabezpečit ochranu těch druhů živočichů, rostlin nebo typů přírodních stanovišť, které jsou z evropského pohledu nejcennější, nejvíce ohrožené nebo vzácné svým výskytem pro určitou oblast,“ upřesnil náměstek hejtmana Michal Symerský.

Přírodní rezervace Stráž – Skalka leží v katastrálním území Ostružná a výjimečná je komplexem druhově bohatých travinobylinných společenstev. V této lokalitě se rovněž vyskytují chráněné a ohrožené druhy rostlin, zejména z čeledi vstavačovitých. Celková výměra této přírodní rezervace je zhruba 11 hektarů.

Další nová přírodní památka Včelínské louky se nachází u Kojetína. Na ploše více než 31 hektarů budou chráněna luční společenstva a mokřadní plochy a na ně vázané ohrožené druhy rostlin a živočichů. Jedná se například o motýla modráska bahenního. „Toto území představuje v intenzivně zemědělsky využívané krajině Hané velmi cenné území po stránce biologické i krajinářské,“ dodal náměstek hejtmana Symerský.

Rozlohou nejmenším územím je přírodní památka Deylův ostrůvek. Předmětem ochrany jsou zástupci obojživelníků – kuňka ohnivá a čolek velký, kteří žijí v tůních vzniklých po těžbě žuly v bývalém lomu. Lokalita se nachází nedaleko Dubu nad Moravou.

Přírodní rezervace Stráž - Skalka
Prstnatec bezový je silně ohroženým druhem
Kuňka ohnivá


Poslední změna 10. 03. 2015 11:53:49