V Horní Lipové otevřou první pravoslavný kostelík ve Slezsku

18. 08. 2014

Nový kostelík a památník věnovaný válečným zajatcům z doby druhé světové války bude slavnostně otevřen v sobotu 23. srpna v Horní Lipové. Součástí celodenního programu bude bohoslužba za válečné zajatce a průvod v historických kostýmech.

Stavba kostelíku a památníku vznikla podle architektonického návrhu Jindřicha Kaňky, Vilmy Kaňkové a Vojtěcha Koudelky z iniciativy občanského sdružení Kostelík v Horách. „Památník se stane jedním z mála míst v naší vlasti, ve kterém se příběh válečných zajatců připomíná a zároveň prvním pravoslavným chrámem postaveným ve Slezsku,“ uvedl duchovní otec projektu Libor Kratochvíl a dodal, že okolo památníku vyroste také přírodní odpočinková zóna s nádhernými výhledy na vrcholy jesenických hor.

Slavnostní otevření kostelíku a památníku se uskuteční v 10 hodin, součástí programu bude bohoslužba za válečné zajatce, čestná salva, hymny a projevy zástupců ambasád. Oficiální program ukončí v 11 hodin koncert dechové hudby Brass band Šohaj. Ve 14 hodin pak vypukne zábavné odpoledne pro všechny věkové generace, jehož součástí bude také kostýmový průvod císaře Josefa II. ke studánce před penzionem Kovárna.

Více zde.

dolni-lipova-kostelik.jpg
Soubor typu .pdfpozvánka(619,7 kB)stáhnout


Poslední změna 18. 08. 2014 09:05:30