Upozornění prodejcům lihovin

02. 04. 2014

Krajský živnostenský úřad Olomouckého kraje opakovaně apeluje na podnikatele, kteří při své podnikatelské činnosti prodávají líh a lihoviny a doposud nepožádali obecní živnostenský úřad o koncesi na tento prodej, aby tak učinili co nejdříve, neboť v případě, že tak neučiní nejpozději do 17. dubna tohoto roku, jejich oprávnění k prodeji výše uvedených alkoholických výrobků zaniká a vystavují se postihu z důvodu neoprávněného podnikání, za které je možno uložit pokutu až do výše 1 milionu korun.

Povinnost požádat o uvedenou koncesi se vztahuje na všechny podnikatele, kteří se zabývají distribucí lihu a lihovin a prodejem těchto produktů jak podnikatelům, tak i konečným spotřebitelům. Kromě prodejců lihu a lihovin v obchodě se nová právní úprava vztahuje také na podnikatele, kteří líh a lihoviny prodávají v restauračních zařízeních, případně dopravních prostředcích nebo při různých kulturně – zábavných akcích.

Další povinností distributorů a konečných prodejců lihu a lihovin, která je reakcí na metanolovou aféru, je podle zákona č. 307/2013 Sb., o povinném značení lihu, ve znění pozdějších předpisů povinnost nakupovat líh a lihoviny pouze u registrované osoby povinné značit líh nebo registrovaného distributora lihu. Přičemž konečným prodejcem se rozumí každý, kdo prodává balený nebo rozlévaný líh a lihoviny fyzické osobě pro její osobní potřebu nebo právnické osobě anebo podnikající fyzické osobě pro její vlastní vnitřní potřebu. Seznam registrovaných subjektů je k dispozici na stránkách celní správy:

http://www.celnisprava.cz/cz/aplikace/Stranky/RZLInternet.aspx.

V případě nejasností a dotazů je možné kontaktovat kterýkoliv obecní živnostenský úřad nebo krajský živnostenský úřad na tel: 585 508 866.


Poslední změna 02. 04. 2014 09:49:04