Upozornění pro prodejce lihu a lihovin

28. 05. 2014

Krajský živnostenský úřad Krajského úřadu Olomouckého kraje upozorňuje podnikatele na změnu některých právních předpisů, které regulují prodej lihu a lihovin a nastavují přísnější parametry při nakládání s těmito komoditami. Nová právní úprava se vztahuje mimo jiné i na podnikatele, kteří jsou konečnými prodejci lihu a lihovin.

Konečným prodejem lihu a lihovin se rozumí činnost podnikatele v souvislosti s jeho podnikatelskou činností na území České republiky spočívající v prodeji nebo jiném převodu lihu a lihovin fyzické osobě pro její osobní potřebu nebo právnické osobě anebo podnikající fyzické osobě pro její vlastní vnitřní potřebu. Jedná se tedy především o podnikatele, kteří prodávají líh a lihoviny v obchodě, v restauračních zařízeních, dopravních prostředcích nebo při kulturně - zábavných akcích.

Ke změnám právní úpravy došlo zejména v živnostenském zákoně a zákoně o povinném značení lihu. Živnostenský zákon rozšířil koncesovanou živnost týkající se výroby lihu o „prodej kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin“. Pokud tedy podnikatel bude v současné době prodávat líh a lihoviny při naplnění všech znaků živnosti dle § 2 živnostenského zákona, potřebuje k této činnosti zmíněnou koncesovanou živnost. Bez tohoto živnostenského oprávnění se vystavuje ze strany obecních živnostenských úřadů nebezpečí postihu za neoprávněné podnikání, a to až do výše 1 milionu korun. Další povinností konečných prodejců lihu a lihovin, kterou stanovuje zákon o povinném značení lihu, je nakupovat líh a lihoviny pouze u registrované osoby povinné značit líh nebo u registrovaného distributora lihu. V praxi to znamená, že podnikatel bude povinen ověřit si, zda je jeho dodavatel subjektem registrovaným správcem daně. Tuto skutečnost si může mimo jiné ověřit na stránkách celní správy: http://www.celnisprava.cz/cz/aplikace/Stranky/RZLInternet.aspx.

Jiná situace bude v případě, kdy prodejce lihovin nemá příslušné živnostenské oprávnění, protože jeho činnost nenaplňuje znaky živnosti. Jedná se zejména o činnost subjektů, které pořádají akce nepravidelně a nahodile, kdy se tedy nejedná o činnost soustavnou, ale spíše o vybočení z jejich běžné činnosti. Takový subjekt nebude konečným prodejcem lihu ve smyslu zákona o povinném značení lihu, ale bude se jednat o prodej v rámci vlastní vnitřní potřeby právnické osoby či podnikající fyzické osoby, který není zákonem o povinném značení lihu v zásadě regulován, právnická osoba a podnikající fyzická osoba jsou zde fakticky „spotřebitelem lihu“. Může se jednat o prodej lihovin na různých kulturních či sportovních akcích, diskotékách, tanečních zábavách či plesech.

Další povinností, která se týká všech subjektů prodávajících lihoviny (konečných prodejců ve smyslu zákona o povinném značení lihu, právnických osob či podnikajících fyzických osob pořádajících akci zcela nahodile), je písemně informovat správce daně, tj. příslušný celní orgán, v jehož územní působnosti bude prodej uskutečňován, a to nejpozději 3 pracovní dny před konáním kulturní či společenské akce, taneční zábavy nebo diskotéky, která se koná na veřejnosti přístupných místech, jako jsou venkovní prostory, hřiště či jiná místa nebo stavby, které nejsou zkolaudovány k prodeji zboží nebo poskytování hostinských služeb. Tuto povinnost stanoví § 133 zákona o spotřebních daních.

Citované právní předpisy: zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů a zákon 307/2013 Sb., o povinném značení lihu, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 353/2003 Sb. o spotřebních daních, ve znění pozdějších změn a doplňků

Zpracoval: Mgr. Monika Kadlecová, tel: 585 508 275, e-mail: m.kadlecova@kr-olomoucky.cz


Poslední změna 28. 05. 2014 06:48:31