Uloupené umění

Datum20. 09.-19. 10. 2017
Místo konánív prostorách atria Regionálního centra Olomouc, Jeremenkova 40b
WWWwww.cdmp.cz
OrganizátorCentrum pro dokumentaci majetkových převodů kulturních statků obětí II. světové války, o.p.s.

Ve dnech 20. 9. - 19. 10. 2017 proběhne v prostorách atria Regionálního centra Olomouc, Jeremenkova 40b výstava Uloupené umění, kterou pořádá Centrum pro dokumentaci majetkových převodů kulturních statků obětí II. světové války, o.p.s. ve spolupráci s Olomouckým krajem.

Výstava Uloupené umění poukazuje na fakt, že se ve sbírkách a expozicích muzeí a galerií dodnes nacházejí umělecké předměty pocházející z majetku židovských občanů, které se do těchto institucí dostaly v období války i v poválečném čase v rámci plánované pauperizace židovského obyvatelstva orgány okupační nacistické moci.

Prostřednictvím informačních panelů ukazuje výstava osudy původních vlastníků uloupených uměleckých artefaktů, a také válečné a poválečné nakládání s těmito předměty. Seznamuje s tím, které instituce židovský majetek spravovaly či stále spravují a upozorňuje též na palčivá témata „konečného řešení židovské otázky“, na způsoby zabavování a získávání majetku v době okupace, na emigraci židovských občanů a vynucené dary či válečné deponáty ve správě státních institucí.

 Uloupené umění


Poslední změna 18. 08. 2017 10:37:36