Titul EY Podnikatel roku Olomouckého kraje získal Petr Gross

12. 02. 2016

Společnost EY pod záštitou Jiřího Rozbořila, hejtmana Olomouckého kraje, vyhlásila vítěze soutěže EY Podnikatel roku 2015 Olomouckého kraje. Stal se jím Petr Gross, majitel a jednatel společnosti Ing. Petr Gross s.r.o. Soutěž organizuje společnost EY ve spolupráci s Olomouckým krajem a zájmovým sdružením OK4Inovace. Slavnostní vyhlášení proběhlo v prostorách Divadla na Šantovce. V Olomouckém kraji byl regionální vítěz vyhlášen již podesáté. Loni zvítězil David Dostál, majitel a generální ředitel společnosti PAPCEL, a.s.

„Nemám slov, je to krásná zpráva, kterou jsem nečekal. Děkuji svým skvělým spolupracovníkům, protože toto ocenění patří především jim,“ sdělil své bezprostřední dojmy vítěz Petr Gross.

O vítězství Petra Grosse rozhodla nezávislá porota, které předsedal Vlastislav Bříza, generální ředitel KOH-I-NOOR holding, držitel titulu EY Podnikatel roku 2014.

„Soutěž EY Podnikatel roku není jen o číslech, ale především o zajímavých příbězích. Již podesáté jsme v Olomouckém kraji hledali výjimečné podnikatelské osobnosti. Podnikatele, kterým se podařilo najít klíč k úspěchu a navzdory překážkám vybudovali stabilní a fungující firmy, které dávají práci stovkám lidí a obstojí i v zahraniční konkurenci. Vítěz Petr Gross je příkladem úspěšného podnikatele, který se nebojí inovací a nových výrobních procesů, a i díky tomu je jeho firma stále o krok před konkurencí. Jejich optické díly do světel dnes využívají automobilky z celého světa,“ říká Magdalena Souček, vedoucí partnerka EY v České republice.

„Soutěž EY Podnikatel roku slaví letos v Olomouckém kraji jubilejní desáté výročí. Shodou okolností se do finále tohoto ročníku probojovalo právě deset, nutno podotknout, velmi kvalitních podnikatelských osobností. Stejně jako v minulých ročnících jsou i letošní finalisté ukázkou toho, že v našem regionu existuje mnoho schopných, pracovitých a cílevědomých podnikatelů. Díky nim vznikají nová pracovní místa a oni tak významně pomáhají rozvoji našeho regionu. Rád bych pogratuloval dnešnímu vítězi, a do budoucna popřál nejenom jemu, ale všem dnešním finalistům mnoho pracovních i osobních úspěchů,“ říká hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil.

Jméno držitele titulu EY Podnikatel roku 2015 České republiky bude spolu s vítězi v dalších kategoriích vyhlášeno 1. března 2016 v Praze. Nejvíce „želízek v ohni“ na celostátní titul má letos Jihomoravský kraj, následují Praha a Moravskoslezský kraj. 

Vítěz z České republiky se zúčastní celosvětového finále, které se uskuteční 7. – 12. června 2016 v Monte Carlu.

Profil vítěze:

Petr Gross

Ing. Petr Gross s.r.o.

„Klíčové je Carpe diem – využij aktuální příležitosti.“

Petr Gross pracuje v oblasti zpracování plastů již od roku 1974. Když v roce 1990 začal podnikat ve firmě Lisovny plastických hmot, brzy zjistil, že devět šéfů je na jeden podnik moc. Jeho společníci se nakonec rozhodli firmu prodat. V roce 2001, kdy dostal nabídku od ETA Hlinsko, založil v Milovicích společnost Ing. Petr Gross (IPG), koupil první tři vstřikovací stroje a zahájil s osmi lidmi výrobu. Dělali plastové výlisky, ze kterých montoval závod ETA (později E-Technik) malé spotřebiče – varné konvice, žehličky, fritézy apod. Obrat byl hned první rok 17,5 milionů.

Dnes je jeho firma IPG předním dodavatelem plastových výrobků a vyrábí vstřikovací formy a díly. Má 200 lidí, obrat kolem 320 mil. Kč, 35 vstřikovacích strojů a nástrojárnu ve Vrbně pod Pradědem, kde je Petr Gross nyní starostou. IPG vlastní také 76% podíl v E-Technik. Firma rostla i v době krize. V letech 2011-2012 vycítili příležitost a pustili se do nové oblasti v automobilovém průmyslu – optických dílů do světel, které dnes představují 90 % jejich obratu. Firma je nyní dodává do světlometů např. pro vozy Bentley, Jaguar, Land Rover, Range Rover, Mini Cooper i další automobilky v Evropě, Indii a Číně.

Největšími výzvami jsou podle Petra Grosse kvalitní lidé, které považuje za krevní oběh firmy a vývoj. Firma se snaží být vždy o krok před konkurencí a pečlivě si chrání své know-how. Teď se např. firma orientuje na silikonové čočky (byli první, kdo silikonovou čočku v ČR vyrobil) nebo unikátní stroj na trojstřik, který nikdo jiný v ČR nemá. Vyvíjejí také automatické sněhové řetězy z nejmodernějších progresivních technických plastů pro osobní či nákladní auta i autobusy. Podnikání je pro Petra Grosse zároveň jeho hobby, zajímají ho nové věci a technika. Každý správný chlap má podle Petra Grosse zkusit všechno, pokud to neudělá, mohl by toho prý jednou litovat.

Držitelé titulu EY Podnikatel roku Olomouckého kraje

2006: Miroslav Študent, SIWATEC

2007: Zdeněk Černý, BIOMAC

2008: Libor Suchánek, SULKO

2009: Josef Pavlík, HOPAX

2010: Pavel Holubář, SHM

2011: Jiří Mencl, SEV Litovel

2012: Josef Žáček, Česko-slezská výrobní

2013: Cyril Svozil, FENIX Trading, s.r.o.

2014: David Dostál, PAPCEL, a.s.

 

Více fotografií naleznete zde.

Titul EY Podnikatel roku Olomouckého kraje získal Petr Gross
Titul EY Podnikatel roku Olomouckého kraje získal Petr Gross
Titul EY Podnikatel roku Olomouckého kraje získal Petr Gross


Poslední změna 12. 02. 2016 15:45:51