Sucho a nedostatek pitné vody. Kraj přispěje obcím na řešení mimořádných situací

06. 08. 2018

Celkem dva a půl miliónu korun vyčlenil Olomoucký kraj na řešení mimořádných situací na infrastruktuře vodovodů a kanalizací, které slouží pro veřejnou potřebu. Kvůli suchu a závadám, které ohrožují kvalitu i množství pitné vody, podalo žádost o dotaci devět obcí.

V současném období sucha je zajištění dostatku kvalitní pitné vody pro obyvatele kraje naprostou prioritou. Peníze jsou určeny obcím, které potřebují odstranit havarijní stav na veřejném vodovodu. Podané žádosti v současné době posuzujeme. O přidělení finanční podpory rozhodnou zastupitelé Olomouckého kraje na svém zářijovém zasedání,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí a zemědělství Milan Klimeš.

Olomoucký kraj navíc v současné době dokončuje aktualizaci plánu rozvoje vodovodů a kanalizací v regionu. Ten řeší problematiku veřejného zásobování obyvatel kvalitní pitnou vodou i odkanalizování a čištění odpadních vod.

Současně jsme zpracovali studii, která se zabývá využitím zdrojů podzemních či povrchových vod v období sucha v lokalitě Mikroregionů Žulovsko a Javornicko. Řeší možnosti využití stávajících vodních zdrojů v této oblasti včetně návrhů výstavby skupinových vodovodů v obcích postižených suchem,“ uvedla vedoucí krajského oddělení vodního hospodářství Vladimíra Kresáč Kubišová.

Sucho a nedostatek pitné vody. Kraj přispěje obcím na řešení mimořádných situací Ilustrační foto


Poslední změna 06. 08. 2018 08:33:32