Střední školy v Olomouckém kraji nabídnou nové obory vzdělání

12. 09. 2014

Zcela nové obory vzdělání by mohly od příštího školního roku nabídnout žákům devátých tříd střední školy zřizované krajem. Pokud změny zápisu v rejstříku škol a školských zařízení schválí ministerstvo školství, půjde v některých případech o zcela nové obory nejen v Olomouckém kraji, ale i na Moravě.

Mezi obory podpořené k zápisu patří například Zpracování usní, plastů a pryže na Střední průmyslové škole strojnické v Olomouci. Dále jsme vybrali obory jako je Včelař, Zahradník, Lesní mechanizátor a Uměleckořemeslné zpracování kovů, které nabídne Střední škola gastronomie a farmářství Jeseník,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast školství Zdeněk Švec.

Zařazení nových oborů, které ve čtvrtek 11. září schválili radní kraje, vychází jednak z požadavků škol a jednak jsou reakcí na výsledky jednání s úřady práce, zástupci okresních hospodářských a agrárních komor či firem v regionu.

Střední průmyslové škole strojnické v Olomouci je podporován zápis oboru vzdělání Zpracování usní, plastů a pryže. Jedná se o technický obor, který nabídne absolventy pro oblast strojírenství, ale nově i pro oblast dynamicky se rozvíjejících oborů zaměřených na zpracování plastů a pryže. Kvalifikovaní pracovníci jsou žádáni především v automobilovém průmyslu, který se výrazně podílí na ekonomice ČR.

„Žádost podpořily firmy, jako je Hella Autotechnik Mohelnice, MUBEA Prostějov, Miele technika Uničov nebo United Polymers Hranice. Kladné stanovisko k zápisu oboru vzdělání vydaly současně i Úřad práce v Olomouci a Krajská hospodářská komora Olomouckého kraje,“ doplnil náměstek hejtmana Švec.

Tak trochu raritou v našem regionu bude na Střední škole gastronomie a farmářství v Jeseníku obor Včelař. Toto řemeslo se v České republice vyučuje pouze ve třech krajích. „Zařazením nového oboru se rozšíří nejen vzdělávací nabídka o další významný zemědělský obor, ale také se výrazně zvýší uplatnitelnost absolventů středních škol v okrese Jeseník,“ dodal náměstek Švec.


Poslední změna 12. 09. 2014 13:49:12