Šťastný nový rok popřejí Olomoučanům v tříkrálovém převleku hejtman, primátor a biskup

02. 01. 2023

Hejtman, primátor a biskup se 6. ledna 2023 vypraví na koních od olomoucké katedrály k olomoucké radnici. Cestou navštíví významné instituce města a regionu. Tříkrálový kostým oblékne hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek, primátor statutárního města Olomouc Miroslav Žbánek a pomocný biskup a generální vikář olomoucké arcidiecéze Josef Nuzík.

Na začátku svého putování po Olomouci se tři králové pokloní narozenému králi v jeslích v katedrále svatého Václava. Poté vyrazí tříkrálový průvod v čele s hejtmanem, primátorem a biskupem v doprovodu zpěváků na Horní náměstí k radnici, kde proběhne společný program tří králů a sboru opery a operety Moravského divadla Olomouc pod vedením PaedDr. Lubomíry Hellové.

Poslední zastávkou průvodu bude prostor před budovou sídla kraje. „Tříkrálová sbírka je pro mě symbolem solidarity a také toho, že lidé drží při sobě a pomáhají si. V dnešní době je to zvlášť důležité. Děkuji všem, kteří se v následujících dnech do charitativní akce zapojí a přivítají tři krále u svých dveří,“ uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Pro primátora Miroslava Žbánka jde o už čtvrtou aktivní účast v roli jednoho ze symbolických králů, východních mudrců. „Tříkrálová sbírka, která se zrodila v olomoucké arcidiecézi, je nejrozsáhlejší dobrovolnickou akcí v České republice. Je to symbol dobré vůle a ochoty pomáhat, který se během několika let rozšířil napříč republikou, a dodnes dokazuje, jak významné postavení jí náleží. Vážím si tradic, které nás v dnešní dost nestabilní době pojí s dědictvím po předcích,“ sdělil primátor.

Od počátku vzniku Tříkrálové sbírky v roce 2020 zůstává její záměr stejný – získat finanční prostředky na pomoc lidem v nouzi. V roce 2023 Charita Olomouc podpoří z Tříkrálové sbírky vybudování čtyř malometrážních bytů a chráněných dílen včetně zázemí služeb pro lidi s duševním onemocněním, opětovně důstojné zaopatření zemřelých klientů střediska Samaritán a rozvoj domácí hospicové péče na Olomoucku.

 

Program tříkrálové koledy:

8:45 – katedrála sv. Václava (8:45 – 9:15) – společná modlitba, prostor pro média

9:15 – návštěva kurie a setkání s otcem biskupem Antonínem Baslerem

9:40 – rektorát UP – pozdravení tří králů na dvorku rektorátu

9:55 – cesta na náměstí

10:15 – program na náměstí (10:15 – 10:45) – průvod tří králů, koleda králů se sborem, vystoupení dětí ze školy Ovečka na náměstí, prostor pro média

10:45 – přesun auty

10:55 – HZS Olomouckého kraje

11:10 – přesun auty

11:20 – Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

11:35 – program u budovy Olomouckého kraje (11:35 – 12:15) – koleda tří králů se sborem, účast dětské skupiny Lištička

Šťastný nový rok popřeje Olomoučanům v tříkrálovém převleku hejtman, primátor a biskup


Poslední změna 02. 01. 2023 11:47:00