Sportovci z Olomouckého kraje bodují na Zimní olympiádě dětí a mládeže

21. 01. 2014

Aktualizováno, 21.1.2014, 13:00

Čtyři olympijské medaile vybojovali v prvním dni Zimní olympiády dětí a mládeže na Vysočině mladí sportovci z Olomouckého kraje. Karolína Poulíková zvítězila v běžeckém lyžování a získala na trati bruslařským stylem zlatou medaili. V závodě mladších žáků v běžeckém lyžování se na stříbrné pozici umístil Jáchym Cenek. Stříbrnou medaili v lyžařském orientačním běhu získala také Tereza Janošíková, třetí místo obsadil Ondřej Vystavěl. Olomoucký kraj se po prvním dni drží na šesté pozici v umístění všech krajů.

Druhý den Her VI. zimní olympiády dětí a mládeže na Vysočině obohatí soutěže ve snowboardingu a hře na akordeon.

Zprávy ze Zimní olympiády dětí a mládeže – Den první

Až poslední metry rozhodly o pořadí v běhu starších žákyň na 3 km bruslařským stylem. Nejrychlejší závěr měla Karolína Poulíková z Olomouckého kraje, za kterou zaostala o 1,6 sekundy a třetí Barboru Antošovou (Liberecký kraj) dělilo od prvního místa 2,1 sekundy.

V závodě mladších žáků na 2 km rozhodl zcela jednoznačně o svém prvenství Mathias Vacek, jenž měl náskok 18,8 sekundy před Jáchymem Cenkem (Olomoucký kraj) a Jakubem Kudrnáčem (Liberecký kraj), jehož ztráta na vítěze činila téměř půl minuty.

Kromě biatlonu a běhu na lyžích bojovali o medaile i orientační běžci na lyžích. Mezi staršími žáky si vedl nejlépe Ondřej Starý (Královehradecký kraj). Druhý v cíli Lukáš Matějka z Ústeckého kraje měl ztrátu 15 sekund a třetí Ondřej Vystavěl z Olomouckého kraje měl manko 34 sekund.

Závod starších žákyň vyhrála Martina Waňková (Královehradecký kraj). O svém vítězství rozhodla přehledem a rychlým přesunem mezi kontrolami. Boj o druhé místo rozhodla ve svůj prospěch Tereza Janošíková z Olomouckého kraje. Na vítězku sice měla ztrátu 47 sekund, ovšem jen o pět vteřin zdolala třetí Barboru Chaloupskou, která stejně jako vítězka hájila barvy Královehradeckého kraje.

Slovo trenéra z Olomouckého kraje Dušana Vystavěla:

První den soutěží přinesl orientačním běžcům Olomouckého kraje hned dvojnásobnou medailovou radost. V kategorii dívek do 16 let vybojovala stříbrnou medaili Tereza Janošíková, členka SKUP Olomouc, v kategorii stejně starých hochů získal bronz Ondřej Vystavěl z SK Prostějov. První den se soutěžilo na sprintové trati. Trať dívek měřila 1,3 km, trať chlapců měřila 1,6 km a časy našich úspěšných závodníků byly zhruba sedmiminutové. Vzhledem k tomu, že na tratích ve Vysočina Aréně je opravdu jen minimálni množstvi sněhu, byla orientační náročnost zpestřena uměle postavenými "bludišti", ve kterých však naši úspěšní závodníci nezabloudili. Pořadatelé odvedli opravdu skvělou práci, když se jim podařilo i přes velmi špatné sněhové podmínky vytvořit regulérní tratě. Na úspěchu našich závodníků mají však také podíl naši kolegové - klasičtí lyžaři, kteří nám naprosto perfektně namazali lyže. Ještě nikdy jsme nezaznamenali, aby si všichni naši závodníci pochvalovali, jak jim to perfektně jelo - patří jim za to veliký dík. Připojuje se také spokojená trenérka Ivana Kašparová. Celou osmici lyžařských orientačním běžců našeho kraje ještě čeká ve středu závod na střední trati a ve čtvrtek smíšené štafety.

Reportáž České televize ze Zimní olympiády dětí a mládeže můžete sledovat zde.

Oficiální webové stránky olympiády jsou http://odm2014.cz/.


img-2557.jpg
img-2551.jpg
img-2756.jpg
brusle.jpg
lodm-hokej.jpg
lodm-hokej2.jpg
img-7754.jpg
img-7733.jpg
img-7756.jpg
img-7746.jpg
ceremonial-lyze.jpg
ceremonial-lyze-2.jpg
img-7656.jpg
lyze-7.jpg
lyze8.jpg
lyze3.jpg
lyze2.jpg
lyze4.jpg
img-7655.jpg
img-7643.jpg
lyzovani.jpg


Poslední změna 21. 01. 2014 14:09:10