Sociální péče jinak. Klienti z Nových Zámků zamíří blíž k lidem

25. 10. 2017

Přechod do nového bydlení, které bude fungovat jako běžné domácnosti, čeká na klienty příspěvkové organizace Olomouckého kraje v Nových Zámcích. Tam v současné době pečují o více než sto padesát mužů a žen se středně těžkým až hlubokým mentálním postižením.

„Chceme vytvořit kapacitně menší bydlení, kde se tito lidé naučí samostatnosti a dovednostem tak, aby mohli převzít odpovědnost za svoji domácnost i život a začlenili se do společnosti,“ řekl Ladislav Okleštěk, hejtman Olomouckého kraje.

Klienti z poboček v Nových Zámcích a Litovli by se v rámci druhé a třetí etapy transformace měli přesunout do nově postavených domů v Měrotíně a Drahanovicích. Do budoucna se plánuje rekonstrukce dalších objektů v Litovli a Července.

„Projekt transformace Nových Zámků je nesmírně náročný, a nejen finančně. Dvě etapy, které teď máme v plánu realizovat, přijdou na více než sto milionů korun,“ sdělil náměstek hejtmana Olomouckého kraje Jiří Zemánek.

Olomoucký kraj proto žádá o dotaci z fondů Evropské unie. V případě úspěchu bude hejtmanství hradit jen desetinu z celkové částky. Prázdný objekt v Nových Zámcích pak zřejmě nabídne k prodeji. S jeho dalším využitím už nepočítá.

 Sociální péče jinak. Klienti z Nových Zámků zamíří blíž k lidem             Foto: webové stránky PO Nové Zámky


Poslední změna 25. 10. 2017 08:16:02