Škodlivé soubory

06. 02. 2023

Škodlivé soubory jako oblíbený trik útočníků

Přílohu v e-mailu může útočník použít jako nástroj k dostání škodlivých souborů do vašeho počítače. Protože uživatelé zpracovávají přílohy jako na běžícím pásu, útočníkům se leckdy poštěstí, že někdo jejich škodlivý soubor stáhne a otevře. Nejhorší bývají tzv. spustitelné soubory. Snad nejznámější spustitelný soubor mívá příponu .exe. Útočník připraví spustitelný soubor, uživatel ho otevře a tím nainstaluje škodlivý program do svého zařízení.

Maskování škodlivých souborů

Škodlivý soubor může být ukrytý například v archivu, ty mívají nejčastěji přípony .rar nebo .zip, například faktura.zip. Znovu platí, že archivy nejsou samy o sobě špatné, ale jako uživatelé bychom k nim měli přistupovat s rozvahou. Může se tam ukrývat černý Petr, třeba faktura.exe. Přípony se dají také různě schovávat. To znamená, že vidíme soubor obrazek.jpg, ale ve skutečnosti je to skodlivysoubor.exe

Makra

Uživatelé bývají překvapeni, že nebezpečné mohou být i soubory z balíčku Microsoft Office jako zmíněný Excel, Word nebo PowerPoint. Podle dostupných dat z České republiky tyto soubory umí napáchat paseku. Především v případě, kdy jako uživatelé povolíme spuštění tzv. makra. Makra jsou pokročilé sady pravidel, které si můžeme vytvořit, aby za nás vykonávaly opakující se úkony. Pokud dobře neznáte historii souboru, který vyžaduje povolení makra, nepovolujte ho.

Více informací hledejte zde


Poslední změna 06. 02. 2023 16:23:09