Šestý ročník Czech Cycling Tour vyhrál Dán Mortensen

21. 07. 2014

V šestém ročníku mezinárodního etapového závodu Czech Cycling Tour, podniku druhé kategorie kalendáře UCI, se z celkového prvenství radoval zahraniční jezdec. Po Leopoldu Königovi vystoupil letos na nejvyšší stupeň devětadvacetiletý dánský jezdec Martin Mortensen z celku Cult Energy Vital Water. Ze žlutého trikotu v nedělní závěrečné etapě vysvlékl nizozemského jezdce Ike Groena. Z domácích jezdců se na stupně vítězů nikdo neprosadil. Nejlepší skončil vítěz královské sobotní etapy Jan Hirt z celku Etixx, a to na osmém místě.

Centrem prestižního závodu byla tradičně Haná. Do Olomouce přijela konkurence, která se na českých silnicích již hodně dlouho nesešla. Závodu se zúčastnili medailisté z olympijských her, mistrovství světa či úspěšní jezdci a vítězové etap na Tour de France, Giro d´ Italia i Vueltě.

Pro letošní rok pořadatelé zařadili do traťového itineráře atraktivní města jako Olomouc, Šternberk, Moravská Třebová a Mohelnice. Závod zahájila úvodní časovka družstev v Moravské Třebové, druhá etapa vedla z Olomouce do Mohelnice a start třetí, královské etapy, byl zahájen v Zábřehu s cílem ve Šternberku. Tato etapa byla okořeněna průjezdem pelotonu přes Jeseníky a výjezdy na Ramzovské sedlo, Vidly, Hvězdu, letos poprvé zařazený Pasecký Žleb a Dálov. Etapa byla zakončena vyvrcholením dvou okruhů po proslulé motoristické trati Ecce Homo. Posledním dějstvím byla tradičně olomoucká etapa s cílem v obci Dolany.

V závěrečném spurtu byl nejrychlejší Maurits Lammertink z další nizozemské stáje Jo Piels, ale slavil především Mortensen, který věděl, že Czech Cycling Tour vyhrál. Z českých cyklistů byli v první skupině Hirt, Martin Hunal a z reprezentačního celku mladý Michal Schlegel, který jediný z cyklistů s trikolórou na dresech předváděl v celém závodu dobrý výkon a odměnou mu je celkové umístění na 19. místě. Zklamali cyklokrosaři, z nichž ani jeden závod nedokončil, neuspěli ani jezdci SKC Tufo Prostějov.

vitez-dolany.jpg
jezdci-ve-stoupani.jpg
obcerstveni-na-trati.jpg
start-zabreh.jpg
hirt.jpg
start-cct.jpg
na-trati.jpg


Poslední změna 21. 07. 2014 09:53:26