Recyklojízda na Moravě

13. 09. 2017

Na podporu třídění a recyklace použitých baterií projíždí v září Českou republiku od západu na východ tým Recyklojízda 2017. A jak jinak než na kolech na baterky. Tříčlenná skupinka si dala za cíl na elektrokolech zdolat přes 700 kilometrů. Vyjela 5. září z Aše a končí 14. září v nejvýchodnější obci republiky Bukovec. Akci organizuje nezisková společnost ECOBAT.

Mohelnici místostarostka Jana Kubíčková předala Recykojízdě 165 kg baterií pro recyklaci od obyvatel Mohelnice (v podobě symbolického certifikátu). Na setkání přišli i žáci prvního stupně ZŠ Vodní Mohelnice, kteří jednak výborně odpovídali na otázky ohledně recyklace baterií, a pak Recyklojízdě vytvořili špalír, kterým tým Recyklojízdy projel a vydal se na další trasu. Do Litovle Recyklojízdu doprovodila místostarostka Kubíčková. A vedla si naprosto skvěle – nejenže znala cestu, ale jela tak rychle, že jí tým Recyklojízdy sotva stačil.

Další zastávkou byla Litovel. Na setkání s Recyklojízdou přišel starosta Zdeněk Potužák a místostarosta Viktor Kohout. Dorazili též žáci se ZŠ Jungmannova a ZŠ Vítězná. Ekologická výchova má v Litovli velkou tradici a má za sebou řadu úspěchů. Například Z%S Jungmannova je držitelem certifikátu EKO Škola a má titul Zelená škola kraje. Litovel věnuje třídění odpadu velkou pozornost. Aktuálně město získalo dotaci na popelnice na bio odpad, takže se občané mohou těšit, že je již brzo budou moci využívat.

Cestou do Olomouce se tým Recyklojízdy stavil s ekologickém centru Sluňákov.

Olomouci se tým Recyklojízdy přivítal primátor Antonín Staněk, dále ředitel technických služeb města Miroslav Petřík. Spolu s Janou Matzeuarovou, vedoucí oddělení odpadového hospodářství, jsme pak vyhlásili výsledky soutěže ve sběru baterií, kdy se o to, kdo sesbírá více použitých baterií utkali zaměstnanci magistrátu a technických služeb města Olomouce. Vyhráli zaměstnanci magistrátu, kteří posbírali úctyhodných 194,2 kg baterií. Celkem se díky soutěži vytřídilo a k recyklaci předalo 232,3 kg baterií. Olomouc patří dlouhodobě mezi celorepublikově nelepší města v třídění odpadů. Recyklojízda dává palec nahoru také olomouckému projektu Centrum Semafor, jehož zástupci se setkání také účastnili, a jehož posláním je prevence v dopravě. Zajišťuje též půjčovnu kol, včetně elektrokol.

Lipníku se Recyklojízda sešla s místostarostkou Danou Navrátilovou a Veronikou Kopčilovou z odboru životního prostředí, odpadového hospodářství a ovzduší. Od nich si Recyklojízda převzala baterie k recyklaci a také se dozvěděla, že v Lipníku je možné nosit použité baterie do zámku na městský úřad, kde je umístěn speciální sběrový válec, nebo do sběrného dvora nebo do některých obchodů v Lipníku.

V dalších dnech zavítá Recyklojízda do:

13.9. Hranice: 8,00-8,30 hodin, Pernštejnském náměstí, více informací najdete zde

13.9. Nový Jičín: 11,30-12,00 hodin, na Masarykově náměstí, více informací najdete zde

13.9. Lysá hora z Opičárny: od 14,30, více informací najdete zde

14.9. Frýdlant: 8,30-9,00 hodin, na náměstí, více informací najdete zde

14.9. Jablunkov: 14,00-14,30 hodin, v Dukelské ulici, více informací najdete zde

14.9. Bukovec: v 15 hodin, více informací najdete zde

 

Recyklojízda na Moravě
Recyklojízda na Moravě
Recyklojízda na Moravě
Recyklojízda na Moravě
Recyklojízda na Moravě
Recyklojízda na Moravě
Recyklojízda na Moravě
Recyklojízda na Moravě


Poslední změna 13. 09. 2017 13:21:24