Radkova Lhota nabídne zázemí seniorům s Alzheimerovou chorobou

21. 07. 2014

Domov pro seniory Radkova Lhota se dnešním dnem rozrostl o nový pavilon.V čtyřpodlažní budově najde zázemí 79 seniorů trpících Alzheimerovou chorobou. Stavba nového pavilonu trvala bezmála dva roky a Olomoucký kraj, který je zřizovatelem domova, za ni zaplatil 156 milionů korun.

„Mám radost, že se dnešním dnem zakončila jedna z největších investičních akcí v kraji a že peníze na výstavbu pavilonu přinesou hodnotnější život všem, kteří potřebují celodenní specializovanou péči a především kvalifikovaný dohled. Tímto jsme navíc naplnili i jedno z předsevzetí programového prohlášení krajské rady,“ uvedl hejtman Jiří Rozbořil.

Čtyřpodlažní budova s obytným podkrovím pro dlouhodobé ubytování klientů byla postavena v sousedství stávajícího objektu. Na osm desítek seniorů zde najde nejvyšší standard péče. V novém pavilonu bude uživatelům sociální služby k dispozici celkem 47 pokojů, z toho 15 jednolůžkových s balkonem a 32 dvoulůžkových. Všechny pokoje mají samostatné sociální zařízení se sprchovým koutem. Dále se v nové budově nachází i ordinace lékaře, rehabilitace, pedikúra, kadeřnictví, bufet a kuchyně s jídelnou, která bude využívána také jako společenský sál.

„Rozhodnutí o výstavbě pavilonu v Radkově Lhotě vycházelo z dlouholetých zkušeností domova s poskytováním této náročné sociální služby. Hlavním důvodem výstavby byl především vzrůstající počet žádostí o umístění osob trpících demencí a zvláště Alzheimerovou chorobou,“ dodala náměstkyně hejtmana pro sociální oblast Yvona Kubjátová.

Potřebný provoz a péči zajistí klientům nového zařízení téměř padesát pracovníků personálu. Veškeré prostory a vybavení jsou osazeny bezpečnostními prvky a mají určitá specifika. Jsou to například částečně prosklené skříně a komody, vybavení pokojů komunikačním systémem nebo elektricky polohovatelné matrace. Pro návštěvníky, kteří tu chtějí strávit se svými blízkými více času, jsou k dispozici podkrovní hostinské pokoje.

Specializovaný domov pro seniory trpící Alzheimerovou chorobou v Radkově Lhotě, který realizovalo od listopadu 2012 do června letošního roku sdružení firem OHL ŽS a TOMI-REMONT, je už druhý v kraji. Podobné zařízení pro 45 klientů funguje také v Jedlí na Šumpersku.

img-7320.jpg
img-7290.jpg
img-7284.jpg
img-7261.jpg
img-7260.jpg
img-7239.jpg
img-7215.jpg
img-7187.jpg
img-7101.jpg
img-7089.jpg
img-7092.jpg
img-7088.jpg
Slavnostní přestřižení pásky při otevření nového pavilonu domova pro seniory


Poslední změna 21. 07. 2014 14:50:55