Rada Olomouckého kraje si stanovila priority ve svém programovém prohlášení

24. 04. 2017

Rada Olomouckého kraje schválila programové prohlášení, které stanoví programové priority na nejbližší čtyři roky. „Dali jsme si na něm záležet. Na rozdíl od programů předchozích krajských vlád obsahuje konkrétní kroky, které zlepší život lidí,“ vysvětlil hejtman Ladislav Okleštěk.

Jednou z hlavních priorit kraje je maximální transparentnost a zlepšení komunikace. „O zásadních věcech nebudeme rozhodovat za zavřenými dveřmi kanceláří, ale budeme se o nich radit s těmi, kterých se daná problematika týká,“ uvádí krajská rada ve svém programu.

V kapitole věnované financím a majetku je na prvním místě vyrovnané a zodpovědné hospodaření. Zlepšením čerpání dotací chce kraj vytvořit volné prostředky na další investiční výstavbu, například na rekonstrukci a opravy krajských silnic. Radní chtějí zároveň pohlídat vládu, aby splnila své závazky při výstavbě dálnice D1 u Přerova a dalších komunikací, které jsou v gesci státu. Další investice mají směřovat do budování sportovišť v menších městech a obcích a také na obnovu krajských zdravotnických a sociálních zařízení.

Kromě obnovy vozového parku sanitek máme v plánu vybudovat moderní výjezdové základny Zdravotnické záchranné služby v Uničově, Šternberku a Zábřeze. V Dětském centru Ostrůvek chceme zřídit objekt pro péči rodinného typu k zácviku matek, abychom podpořili život dětí v biologické rodině, a na pracovišti Odborného léčebného ústavu v Pasece zajistíme vznik moderního plicního oddělení,“ upřesnil další plánované investice hejtman Ladislav Okleštěk.

Radní se chtějí více věnovat také podpoře venkova. „Občané kraje musí mít srovnatelnou životní úroveň, ať bydlí v centru Olomouce nebo v malé obci u hranic s Polskem,“ uvádí v programovém prohlášení. Chtějí toho dosáhnout například podporou cestovního ruchu, lázeňství a dalších služeb, které zajistí nové pracovní příležitosti v regionech bez velkých průmyslových firem.

V kapitole věnované školství je novinkou podpora krajem zřizovaných dětských domovů, aby byli mladí lidé odcházející z těchto zařízení připraveni na vstup do samostatného života. Ještě větší důraz než dříve budou radní klást na podporu učňovských oborů zakončených maturitou a také na obory potravinářského průmyslu. Novinkou v oblasti sportu je plán na vytvoření speciálního dotačního programu na podporu handicapovaných sportovců, v oblasti kultury se chce kraj zaměřit mimo jiné na vyřešení umístění sbírkových předmětů krajských muzeí.

Poslední kapitola programu se věnuje bezpečnosti, která je pro radní hlavní prioritou. „Nechystáme žádná laciná populistická gesta, ale vzhledem k aktuální mezinárodní situaci musíme být maximálně obezřetní. Zajistíme maximální podporu všem bezpečnostním a záchranným složkám. Policisté, vojáci, hasiči i záchranáři musí vědět, že se na kraj mohou spolehnout, a zároveň každý občan Olomouckého kraje musí mít jistotu, že se mu v případě ohrožení dostane profesionální pomoci,“ dodal hejtman Ladislav Okleštěk.

Programové prohlášení Rady Olomouckého kraje 2016 - 2020 najdete ZDE.

Rada Olomouckého kraje si stanovila priority ve svém programovém prohlášení
Rada Olomouckého kraje si stanovila priority ve svém programovém prohlášení
Rada Olomouckého kraje si stanovila priority ve svém programovém prohlášení


Poslední změna 25. 04. 2017 07:24:14