Prostějovské gymnázium vytvořilo systém kariérního poradenství pro školy

24. 02. 2015

Díky projektu Cílevědomě za budoucím povoláním, který byl realizován za finanční podpory Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, vytvořilo Cyrilometodějské gymnázium a mateřská škola v Prostějově systém Kariérního poradenství, který je možné přenést i na další školy. Všechny materiály jsou k dispozici na metodickém portálu na adrese http://kariera.cmgpv.cz.

V rámci projektu byla vytvořena sada pracovních listů pro žáky sekundy až oktávy osmiletého gymnázia a pro odpovídající ročníky žáků základních a středních škol. Pracovní listy jsou určeny pro práci v třídnických hodinách a po vypracování budou žáky založeny do šanonu. Tímto způsobem si mohou žáci vytvářet osobní profesní portfolio, do kterého kromě pracovních listů patří i další doklady o studiu, např. vysvědčení, certifikáty, výsledky olympiád a soutěží apod. Celý systém má žáky motivovat k tomu, aby už od základní školy pracovali na hledání svého budoucího povolání.

Systém kariérního poradenství doplňují také dvě metodické příručky. První s názvem „Program kariérního rozvoje“ je určena ředitelům škol. Obsahuje popis a prvky „Programu rozvoje osobnosti žáka v oblasti profesní orientace“ k snazší implementaci do školního vzdělávacího programu školy a také metodiky vzdělávacích seminářů pro učitele. Druhá příručka s názvem „Metodika kariérního rozvoje“ je určena učitelům, kteří budou s žáky zpracovávat profesní portfolio, testy profesní orientace a realizovat kariérní praxi.

Celý systém byl pilotně ověřen na Cyrilometodějském gymnáziu v roce 2014 v rámci projektu Cílevědomě za budoucím povoláním. Žáci kromě práce s pracovními listy absolvovali také tři workshopy s odborníky, testování profesní orientace a týdenní kariérní praxi na vybraném pracovišti pod dozorem kouče kariérní praxe. S dotazy je možné se obrátit na členy projektového týmu. Všechny materiály i kontakty najdete na metodickém portálu: http://kariera.cmgpv.cz.

Prostějovské gymnázium vytvořilo systém kariérního poradenství pro školy
Prostějovské gymnázium vytvořilo systém kariérního poradenství pro školy


Poslední změna 24. 02. 2015 10:48:48