Projekt Vary(ace) pomáhá amatérským filmařům

08. 11. 2018

Ve spolupráci s režisérem Petrem Zelenkou rozjelo Muzeum umění Olomouc projekt Vary(ace), který umožnil třem amatérským filmovým štábům natáčet krátkometrážní hraný film s profesionály – herci Petrou Špalkovou, Janem Dolanským, Miroslavem Krobotem, Pavlem Liškou a Barborou Polákovou, kameramanem Janem Malířem, skladatelem Janem P. Muchowem a dalšími umělci. Hlavní duší projektu je muzejní pedagog David Hrbek.

Hrubý materiál už je natočený a o víkendu začne velké stříhání pod supervizí Petra Zelenky v prostorách Coffee Library ve Zbrojnici Univerzity Palackého v Olomouci.

Jeden z týmů tvoří student olomouckého Gymnázia Hejčín, jemuž scénář napsal otec, který pracuje na pozici IT a nikdy nic podobného nedělal. Ovšem nastudoval si, jak se scénář píše, vytvořil ho a Petr Zelenka jej vybral jako jeden ze tří nejlepších.

Vary(ace) je součástí doprovodného programu výstavy „Rozlomená doba 1908-1928“ – tvůrci natáčejí na dvě témata, která jsou součástí výstavy: Očista a Osamělé já.

Kromě toho pod vedením lektorky Lenky Trantírkové vznikly během jedné z tvůrčích dílen pro děti také animované filmy na daná témata. Všechny snímky – animované i hrané – budou moci diváci premiérově zhlédnout v Divadle hudby na závěrečném slavnostním večeru 27. ledna 2019, jímž bude stylově zakončen nejen celý projekt, ale i samotná výstava.

Akce by se nemohla uskutečnit bez projektu ArtCoMe (Art & Contemporary Me), s nímž se Muzeum umění prosadilo jako jedno z mála v dotačním programu Kreativní Evropa. Například letos uspělo z celkového počtu 431 předložených projektů v Kategorii 1. Projekty menšího rozsahu pouze 84 žadatelů, z toho jen tři z České republiky.

Projekt Vary(ace) pomáhá amatérským filmařům      Foto: MUO
Projekt Vary(ace) pomáhá amatérským filmařům      Foto: MUO
Projekt Vary(ace) pomáhá amatérským filmařům      Foto: MUO


Poslední změna 08. 11. 2018 07:40:33