Podnikatel Cyril Svozil finalistou národního kola soutěže EY Podnikatel roku 2013

06. 03. 2014

Do finálové pětice národního kola soutěže EY Podnikatel roku se v silné konkurenci dokázal probojovat Cyril Svozil, ředitel a majitel společnosti FENIX Trading, držitel titulu EY Podnikatel roku 2013 Olomouckého kraje.

„Toto vítězství vnímám jako ocenění všech, kteří se na projektu jménem Fenix podíleli a podílejí, ať už to jsou naši zaměstnanci nebo zákazníci,“ sdělil své první dojmy vítěz krajského kola v Olomouckém kraji Cyril Svozil.

Mimořádný úspěch zástupce Olomouckého kraje v národním kole ocenil také Michal Symerský, 2. náměstek hejtmana Olomouckého kraje: „Soutěž EY Podnikatel roku není jen o obratech, tržbách a výnosech, ale především o výjimečných a inspirativních osobnostech. Letošní finále ukázalo, že i v Olomouckém kraji, byť nebývá řazen mezi ekonomicky nejsilnější, máme úspěšné podnikatele s jasnou vizí, kteří se dokáží prosadit jak za hranicemi regionu, tak v mezinárodním měřítku.“

Cyril Svozil začal podnikat hned po revoluci, jeho obchodní skupina FENIX vznikla v roce 1990 jako jedna z prvních soukromých společností v ČR. Prvními úspěšnými produkty byly elektrické sálavé topné panely ECOSUN. S nárůstem poptávky trhu následovaly elektrické konvektory ECOFLEX, topné kabely a rohože ECOFLOOR a topné fólie ECOFILM. Firma se postupně rozrostla na holding, který je tvořen celkem deseti obchodními společnostmi, které dávají práci téměř třem stovkám zaměstnanců v celé Evropě, přičemž 113 z nich pracuje přímo na Jesenicku. Společnost vyváží své produkty do více než 50 zemí a je právem řazena mezi největší evropské výrobce plošných elektrických topných systémů. Za úspěchem firmy stojí podle jejího majitele zejména potřebná flexibilita, orientace na zákazníka a vysoká motivovanost zaměstnanců.

Mezi 74 soutěžícími z 67 firem bylo letos nejvíce žen v historii soutěže, a sice dvanáct. Nejvíce nominovaných měla letos Praha a Středočeský kraj (19 firem), následována Jihomoravským a Moravskoslezským krajem (12 a 10 firem). Olomoucký kraj reprezentovalo 7 finalistů, z toho 2 ženy.

Držitelem prestižního ocenění EY Podnikatel roku 2013 České republiky se stal Jiří Hlavatý, majitel největší české textilní společnosti JUTA a.s. Vítěznou trofej převzal v pražském Paláci Žofín z rukou 1. místopředsedy vlády pro ekonomiku a ministra financí České republiky Andreje Babiše.

Dalšími finalisty národního kola soutěže EY Podnikatel roku jsou kromě Cyrila Svozila majitele společnosti FENIX Trading; Jaroslava Valová, ze společnosti SIKO KOUPELNY; Libor Bittner, za firmu Bioveta; František a Robert Kudelovi z Chropyňské strojírny.

Titul EY Technologického podnikatele roku si odnesli František a Robert Kudelovi z Chropyňské strojírny. Trofej EY Začínajícího podnikatele roku 2013 získali Veronika Mouchová a Filip Říha ze společnosti YesFresh. V letošním roce byl udělen také titul EY Společensky prospěšný podnikatel roku 2013 České republiky, obdržel ho Jan Školník z Agentury pro rozvoj Broumovska.

Finále národního kola soutěže EY Podnikatel roku 2013 České republiky se uskutečnilo v Praze dne 4. 3. 2014. Porota se při rozhodování řídila mezinárodně platnými pravidly. Mezi hlavní kritéria hodnocení patří strategická orientace, globální dosah a samozřejmě finanční výsledky podniku, které jsou jasným ukazatelem zdraví a růstu firmy. Proces hodnocení je komplexní a zohledňuje kromě ekonomických dat také osobnost soutěžícího a jeho podnikatelský příběh. Porotci se mimo jiné zaměřují i na podnikatelského ducha nominovaného, jeho čestnost a poctivost či mimopodnikatelské aktivity ve společnosti nebo regionu.

(zdroj: www.podnikatelroku.cz)

cyril-svozil-finalista-z-ok.jpg


Poslední změna 06. 03. 2014 09:07:40