Podívejte se na lesy našeho kraje objektivem lesníků

28. 11. 2014

V Galerii mladých Vlastivědného muzea Šumperk bude od 4. prosince 2014 na výstavě s názvem Lesy KŘ Šumperk objektivem lesníků 2013 vystaveno 48 fotografií s tematikou lesa a přírody. Budete tady mít možnost vidět les, jak ho vidí ti, jejichž nejen profesní život je s lesem spojen často už několikátou generaci.

Fotografie byly vybrány z bezmála dvou stovek snímků, které poslali do soutěže zaměstnanci sedmi lesních správ Lesů České republiky organizačně začleněných pod Krajské ředitelství Šumperk. Celkem 12 lesníků - fotografů posílalo během března až května 2013 snímky do čtyř tematicky rozlišených kategorií:“ Člověk v lese“, „Voda v lese“, „ Lesní fauna a flóra“a „Les v našem kraji“.

Tříčlenná komise vybrala vítěze každé kategorie a sestavila kolekci snímků, které byly graficky zpracovány, vytištěny a zarámovány. Tak vznikla „putovní výstava“, kterou si už od září 2013 měli možnost prohlédnout účastníci různých veřejných akcí. Nejprve byly snímky k vidění v olomouckých Smetanových sadech na tradiční podzimní akci „Oslavy lesa na Floře“. Vystaveny byly následně ve Střední lesnické škole v Hranicích a v únoru 2014 je obdivovali klienti Střediska ekologické výchovy Švagrov. Fotografie zhlédli také tuzemští i zahraniční návštěvníci Městského kulturního střediska Javorník nebo výstavních prostor hanušovického pivovaru. Ozdobily rovněž jednací sál Krajského úřadu Olomouckého kraje a vestibul budovy Ředitelství Lesů České republiky v Hradci Králové.

Nakonec doputovala výstava zpět, tam kde vznikla – do Šumperka. Nedaleko odtud žije i autor, pro jehož fotografie byla v rámci soutěže dodatečně vytvořena mimořádná kategorie nazvaná „Fotografie A. Říhy“. Snímky tohoto lesníka – důchodce, mající profesionální úroveň, byly v rámci výstavy prezentovány samostatně, vždyť věhlas tohoto fotografa přesáhl už dávno hranice České republiky. Z fotografií Antonína Říhy a všech ostatních autorů vyzařuje láska a respekt k životu, k lesnické profesi, a také schopnost vidět každodenní, a přesto neobyčejnou krásu lesa. Přijďte se podívat na les přes objektiv fotoaparátu lesních hospodářů a citlivých obdivovatelů přírody.

Výstava potrvá do 15. února 2015. Více na webu muzea www.muzeum-sumperk.cz.

lesy-vystava.jpg


Poslední změna 27. 11. 2014 15:26:58