Pakt zaměstnanosti Olomouckého kraje: Pomáháme lidem měnit jejich osobní příběhy

09. 12. 2019

Je jim přes pětapadesát let, jsou dlouhodobě bez práce nebo pečují o dítě a nemají možnost se vrátit do svého zaměstnání po rodičovské dovolené. Nyní vstupují na trh práce s pomocí Paktu zaměstnanosti Olomouckého kraje. Ten na začátku roku spustil projekt, který pomáhá lidem nejen s jejich pracovním uplatněním. Specialisté organizace se také věnují zpracování analýz, predikci vývoje lokálního trhu práce, přispívají k přípravě kvalifikovaných pracovníků pro konkurenceschopnou ekonomiku Olomouckého kraje a udržení kroku s rychlými změnami, které přináší nové technologie a Průmysl 4.0.

Pakt zaměstnanosti Olomouckého kraje se snaží pomoci lidem při návratu a orientaci na regionálním trhu práce. Prohlubuje spolupráci mezi zaměstnavateli, vzdělavateli a dalšími institucemi. Je také cenným zdrojem informací a do hloubky zpracovaných i provázaných dat o lokálním trhu práce.

Vývoj trhu práce v Olomouckém kraji

„Disponujeme analýzami a daty, které ukazují plastický obraz Olomouckého kraje při propojení oblasti demografie, vzdělávání, ekonomické výkonnosti, inovací a zaměstnanosti. Současně vznikají v  celorepublikovém projektu KOMPAS, do kterého jsme zapojení, také tzv. predikce trhu práce. Po spuštění predikcí bude díky jednomu celorepublikovému a 14 krajským modelům fungovat nový, trvale udržitelný systém odhadů vývoje na trhu práce v odvětvích i oblastech vzdělávání. V praxi bude systém sloužit jak odborníkům, tak laické veřejnosti či kariérovým poradcům na školách“ řekla Jitka Janečková Moťková, ředitelka Paktu zaměstnanosti Olomouckého kraje.

Návrat na trh práce po rodičovské dovolené či před důchodem?

Na svou činnost v oblasti zaměstnanosti organizace navazuje projektem Do práce s Paktem zaměstnanosti, který pomáhá dlouhodobě nezaměstnaným starším 55 let a také maminkám a tatínkům pečujícím o dítě mladší 15 let včetně těch, kteří jsou na rodičovské dovolené a nemají možnost návratu do svého zaměstnání či k podnikání.

Aktivitami projektu podporujeme naše účastníky při návratu na trh práce. Mohou absolvovat rekvalifikační kurzy, využít individuální podpory našich poradců, získat mzdový příspěvek pro zaměstnavatele. Pro usnadnění účasti také proplácíme jízdné nebo přispíváme na péči o dítě v době konání aktivit. “ uvedla Katrin Stark, odborná garantka projektu.

Aktivity jsou pro účastníky zdarma, projekt je financován z Evropského sociálního fondu, Operačního programu Zaměstnanost. „ Realizace bude probíhat do podzimu roku 2020 v Olomouci, Přerově, Prostějově, Šumperku a Jeseníku.  Zájemci o vstup do projektu se mohou stále hlásit a zapojit se do jeho aktivit. Stačí nás kontaktovat emailem na martina.polynkova@pzok.cz nebo telefonicky na 775 859 537. “ uvedla Martina Polýnková, projektová manažerka organizace.

Pakt zaměstnanosti Olomouckého kraje

Dohodu o spolupráci - takzvaný Teritoriální pakt zaměstnanosti Olomouckého kraje - podepsali v roce 2016 zástupci Olomouckého kraje, olomoucké krajské pobočky Úřadu práce České republiky, Krajské hospodářské komory Olomouckého kraje, Svazu průmyslu a dopravy a Regionální rada odborových svazů ČMKOS Olomouckého kraje. Snahou je spolupracovat tak, aby se aktivity na poli zaměstnanosti podporovaly a  doplňovaly tak, aby byl trh práce v regionu co nejstabilnější ve všech fázích ekonomického cyklu.

Pakt zaměstnanosti Olomouckého kraje: Pomáháme lidem měnit jejich osobní příběhy
Pakt zaměstnanosti Olomouckého kraje: Pomáháme lidem měnit jejich osobní příběhy


Poslední změna 09. 12. 2019 09:31:49