Oslavy Českého rozhlasu Olomouc vrcholí koncertem legendárních SBB

21. 11. 2014

Oslavy 65 let od založení Českého rozhlasu Olomouc a 20 let od obnovení jeho vysílání vrcholí koncertem polské rockové legendy SBB v původním složeni ze 70. let. Jde o jediný koncert této legendární skupiny u nás.

"Jejich koncerty byly a jsou neskutečným dobrodružstvím. Marně byste hledali dva stejné," uvedl vedoucí programu olomoucké regionální stanice Českého rozhlasu Jiří Matějů.

Polská jazzrocková kapela SBB vystoupí k oslavám výročí Českého rozhlasu Olomouc v úterý 25. listopadu od 19.00 hodin v S-cube. Koncert slibuje jedinečnou a neopakovatelnou atmosféru.

Cena vstupenek je v rámci oslav 20 let od obnovení samostatného vysílání ČRo Olomouc symbolických 20 korun. Ředitel ČRo Olomouc Josef Podstata potvrzuje, že o koncert je velký zájem: "Volají nám posluchači Českého rozhlasu z celé republiky, ale i fanoušci z Rakouska nebo Polska. Jsme rádi, že se naplňuje naše idea, aby celý speciální večer proběhl "jako kdysi", od vstupného přes vyprodaný sál až po zážitek z náročnější hudby."

SBB (nejprve Silesian Blues Band, později Szukaj, Burz, Buduj – Search, Break, Build neboli Hledej, boř, buduj) je polská rocková skupina, kterou v roce 1971 založil Józef Skrzek, multiinstrumentalista a vokalista skupiny. Skupina SBB v období své činnosti rozvíjela několik hudebních stylů: blues-rock, jazz-rock nebo progresivní rock.

Skupina zpočátku hrála jako trio doprovázející Czesława Niemena. Spolupráce ovšem dlouho nevydržela, a to kvůli silným uměleckým osobnostem Skrzeka a Niemena, kteří i přesto zůstali přáteli. První album s názvem "SBB", jež bylo nahráno v roce 1974, se velmi rychle rozprodalo. Bluesovo-jazzrocková hudba svým zněním navazovala na Jimiho Hendrixe nebo na skupinu Cream. Další deska "Nowy Horyzont" již přináší znění progresivního rocku, který charakterizuje kapelu dodnes.

V sedmdesátých letech kapela SBB dobyla velkých úspěchů, a to nejen v Polsku, ale rovněž v zahraničí. Koncertovali zejména v Československu, Německu, Švýcarsku, Holandsku, Rakousku, Finsku, Švédsku, Dánsku nebo v Maďarsku. Skupina se rozpadla v roce 1980. Příčinou rozpadu byla vyčerpanost z neustálé 10leté aktivity na scéně. Skupina se v devadesátých letech několikrát vrátila – postupně v letech 1991, 1993, 1998. Rok 2000 znamenal další návrat kapely na rockovou scénu.

V Olomouci máte možnost vidět opět na jednom pódiu bubeníka Jerzyho Piotrowského s Josefem Skrzekem a kytaristou Apostolisem Anthimosem, tedy SBB v původní sestavě jako kdysi v Letním kině, zimním stadionu nebo v pavilonu A na Floře.

sbb-foto©tomasz-koperwas.jpg


Poslední změna 21. 11. 2014 10:27:38