Olympiáda na vlastní kůži. Školáci z regionu ji zažili v Libereckém kraji

02. 07. 2019

Zapálení olympijského ohně, slavnostní ceremoniály, soužití v olympijské vesnici nebo složení olympijské přísahy – to vše si v týdnu od 23. do 28. června užili mladí sportovci z Olomouckého kraje. Z dějiště Her IX. letní olympiády dětí a mládeže přivezly naše sportovní naděje dvanáct zlatých, třináct stříbrných a devět bronzových medailí.

Úspěch sportovců z našeho kraje je fantastický. Přiznám se, že tolik medailí najednou jsem už dlouho neviděl. Rád bych proto pogratuloval nejen medailistům, ale také všem účastníkům letní olympiády, stejně jako pořadatelům, kteří celou akci precizně zorganizovali,“ uvedl Petr Vrána, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast sportu.

Nejvíc zlatých medailí nasbíral gymnasta František Marghold z Gymnázia ve Šternberku. Patnáctiletý sportovec byl nejlepší na bradlech, kruzích, ve víceboji jednotlivců a také prostných. K tomu přidal ještě dvě druhá místa z hrazdy a koně na šíř. Úspěšní byli také tenisté, atleti, orientační běžci, cyklisté nebo plavci.

Olympiáda dětí a mládeže České republiky je celostátní soutěží krajských reprezentací v kategoriích mladších a starších žáků a žákyň. Ti bojují o co nejlepší umístění v atletice, basketbalu, beach volejbalu, cyklistice, florbalu, fotbalu, judu, orientačním běhu, plavání, skocích na trampolíně, sportovní gymnastice, sportovní střelbě, stolním tenisu, tenisu, triatlonu a volejbalu. Letos poprvé byl zařazen také letní biatlon a sportovní lezení. Nechyběla ani umělecká disciplína, kterou je street art.

Celkem se her účastnily více než čtyři tisícovky sportovců a trenérů. Výprava Olomouckého kraje čítala 293 lidí.

Olympiáda na vlastní kůži. Školáci z regionu ji zažili v Libereckém kraji


Poslední změna 04. 07. 2019 09:07:41