Olomoučtí záchranáři absolvovali výcvik v Tatrách

01. 07. 2019

Záchranáři, lékaři a piloti Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje absolvovali v uplynulých týdnech výcvik ve slovenských Tatrách. Jeho součástí byl nácvik týmové koordinace při zásazích záchranářským vrtulníkem, lavinový kurz i školení na práci s palubním navijákem. Výcvik organizovala společnost AIR – TRANSPORT EUROPE (ATE), která od roku 2017 provozuje leteckou záchrannou službu (LZS) v Olomouckém kraji.

Přímo pod Gerlachovským štítem, nejvyšším vrcholem Slovenska, strávili záchranáři, lékaři a piloti olomoucké letecké záchranky několik dní výcviku. Jeho první část probíhala ve Slezském domě, kde účastníci výcviku absolvovali crew resource management trénink. Tento typ tréninku je zaměřen na rozhodování, komunikaci a týmovou koordinaci posádky. „Schopnosti okamžité reakce, rychlého a správného rozhodování a efektivní komunikace jsou důležitými faktory pro úspěšnost zásahů letecké záchranné služby. Výcvik crew resource management absolvovali společně se záchranáři i lékaři a piloti, a to v tříčlenných týmech, které tvoří standardní složení posádky vrtulníků LZS,“ uvedla Zuzana Hopjaková, tisková mluvčí ATE. V horském prostředí Tater pak záchranáře čekal také lavinový kurz.

Následně se účastníci výcviku přesunuli do Popradu, kde absolvovali nácvik použití lanové techniky. Tu záchranáři využívají při leteckých zásazích v těžko přístupném terénu, kam se nedostanou pozemní složky zdravotnické záchranné služby. Vrtulníky z popradského centra letecké záchranky, kterou stejně jako v Olomouci zajišťuje společnost ATE, vzlétají k takovým záchranným akcím nejčastěji ze všech středisek na Slovensku. V roce 2018 to bylo celkem 90krát, což je více než ve všech deseti centrech LZS v České republice za stejné období dohromady. Olomoučtí záchranáři tak měli při nácviku příležitost získat cenné a praktické zkušenosti s lanovou technikou přímo od svých zkušených slovenských kolegů.

Součástí nácviku použití lanové techniky bylo i školení na práci s palubním navijákem, kterým bude středisko LZS v Olomouci vybaveno v následujících měsících. „Posádka záchranného vrtulníku v Olomouci dostane materiál a nově i jeřáb, díky kterému bude moct zachraňovat postižené osoby i z těžce přístupných oblastí. Výrazně se tak zkrátí čas dosažení kvalifikované pomoci postiženým i čas transportu už zajištěného pacienta do cílového zdravotnického zařízení, kterým nemusí být nejbližší nemocnice,“ popisuje Aleš Koranda, vrchní sestra LZS Olomouckého kraje.

V roce 2018 vzlétla letecká záchranka Olomouckého kraje k celkem 619 zásahům. To je druhé nejvyšší číslo v počtu denních zásahů v České republice.

Olomoučtí záchranáři absolvovali výcvik v Tatrách


Poslední změna 01. 07. 2019 07:44:29