Olomoucký kraj si cení pěstounů. Je jich stále nedostatek a čekají na ně stovky dětí

19. 04. 2024

Ne každý má štěstí vyrůstat odmala v rodinném prostředí. Úlohu rodičů tak mohou převzít ti, kteří si péči o ratolesti vybrali jako své zaměstnání. Práce je to náročná a vyžaduje obětavou péči a lásku. Pěstounů, kteří mají v dlouhodobé péči alespoň jedno dítě, je v kraji aktuálně kolem šesti set. Dětí, kteří na svou náhradní rodinu v dětských domovech čekají, je však aktuálně téměř pět set. Většinou jsou starší pěti let nebo jde o větší sourozenecké skupiny. Pěstounů je nedostatek a Olomoucký kraj tuto péči dlouhodobě podporuje.

Pomoc a podporu pěstounským rodinám poskytuje například nezisková organizace Náruč dětem. „Ta pro ně v sobotu 13. dubna zorganizovala Předmájovou veselici, jako poděkování za jejich práci, letos už podruhé. Komunita pěstounů v našem kraji je skvělá a jejich setkávání umožňuje výměnu zkušeností, sdílení, ale i vzájemnou podporu. Chceme jim i nadále vytvářet podmínky, aby novým pěstonům poskytli síť,“ řekl Ivo Slavotínek, náměstek hejtmana pro sociální oblast, který nad Předmájovou veselicí převzal záštitu.

Cesta k pěstounství či k profesionálnímu přechodnému pěstounství není jednoduchá. Na této cestě však všechny zájemce provází od začátku do konce sociální pracovníci a pracovníci různých organizací. Podrobnější Informace, včetně postupu, častých dotazů či příběhů naleznete na krajském webu rodinajeok.cz.

Jak takový každodenní život v rodině pěstounů vypadá, přibližuje například dokument Plné hnízdo z České televize. V druhé řadě se v pondělí 22. dubna ve 22:10 objeví příběh rodiny Baričíkových z Olomouckého kraje. Ke zhlédnutí bude posléze v ivysilani.cz. Natáčení tohoto dokumentu finančně podpořil Olomoucký kraj.

Rodina Baričíkových z Olomouckého kraje


Poslední změna 19. 04. 2024 15:57:00