Olomoucký kraj představil inovační strategii pro inteligentní specializaci

19. 02. 2014

V úterý 11. února proběhlo v sídle Olomouckého kraje první představení Výzkumné a inovační strategie pro inteligentní specializaci 2014 – 2020. Prezentace strategie se zúčastnili zástupci firem, které disponují vyspělým technologickým a vývojovým zázemím, představitelé vysokých škol a univerzit působících v Olomouckém kraji a odborná veřejnost.

Na 60 účastníků přivítal druhý náměstek hejtmana Michal Symerský. Následně byli přítomní seznámeni s průběhem tvorby národní a krajské přílohy strategie. Po obecném představení strategie byli přítomní rozděleni do tří pracovních skupin k věcné diskusi nad navrhovanou regionální přílohou. Právě zástupci podnikatelské a akademické obce se v budoucnu stanou společně se zástupci veřejného sektoru nezbytnými členy realizace strategie na krajské úrovni.

V pátek 28. 2. 2014 od 9:00 do 13:00 proběhne ve Vědeckotechnickém parku Univerzity Palackého první setkání dvou inovačních platforem, zaměřených na „Lidské zdroje pro řízení a implementaci procesů inovací a inovace ve vzdělání“ a „Budování inovačního partnerství v regionu, transfer znalostí, služby a podpora pro inovativní firmy“. Inovační platformy složené z řad odborníků budou při tvorbě a následné realizaci strategie zastávat funkci nositele know-how jednotlivých témat a budou věcně přispívat k plnění strategických cílů.

V měsíci březnu bude Regionální příloha strategie představena a projednána ve Výboru pro regionální rozvoj a dále v Radě a Zastupitelstvu Olomouckého kraje.

RIS 3, jak je výzkumná a inovační strategie nazývána, v Olomouckém kraji navazuje na Regionální inovační strategii vydanou Olomouckým krajem v roce 2011. Její hlavní přínos spočívá v aktivizaci inovačního prostředí v Olomouckém kraji a technologické spolupráci mezi podnikateli a výzkumníky. Cílem aktivit Regionální inovační strategie je posílení konkurenceschopnosti Olomouckého kraje v oblasti vědy, výzkumu, vývoje a inovací a vytvoření znalostně ekonomického prostředí, které bude reflektovat aktuální potřeby a trendy v národní, ale také nadnárodní ekonomice. Globálním cílem strategie je díky aplikaci získaných kompetencí ve výrobní a vývojové sféře posílit ekonomické postavení České republiky v rámci zemí EU.

Další informace k problematice RIS 3, stejně včetně její krajské přílohy jsou dostupné zde: http://www.olkraj.cz/ris-3-vyzkumna-a-inovacni-strategie-pro-inteligentni-specializaci-2014-az-2020-cl-1489.html

Případné bližší informace poskytne S3 manažer pro Olomoucký kraj:

Jiří Herinek

Univerzita Palackého v Olomouci, Vědeckotechnický park

Šlechtitelů 21, 783 71 Olomouc

Tel: +420 585 631 400

Mobil: + 420 724 315 041

e-mail: Jiri.HERINEK@vtpup.cz

img-3191.jpg
Soubor typu .pdfNárodní RIS3 - úvodní informace(1,1 MB)stáhnout
Soubor typu .pdfRIS3 specializace - Olomoucký kraj platforma(740 kB)stáhnout


Poslední změna 19. 02. 2014 11:27:47