Olomoucký kraj pokračuje v opravách zámku v Čechách pod Kosířem

06. 08. 2012

Zámek Čechy pod Kosířem čeká druhá etapa rekonstrukce za zhruba 44 milionů korun, na které se dohodli krajští radní na svém červencovém jednání. Začít by měla ještě letos zpracováním projektové dokumentace, na níž v březnu příštího roku naváže samotná stavba a restaurátorské práce. Novou podobu získá také zámecký park, který Olomoucký kraj hodlá zrevitalizovat za 3 miliony korun z evropské dotace.

„První etapa rekonstrukce zámku Čechy pod Kosířem skončila v půlce července. Vyžádala si 22 milionů korun. V průběhu druhé etapy rekonstrukce zámku chceme dokončit stavební a restaurátorské práce uvnitř zámku, upravit venkovní prostory před oranžérií a prostory jak zámku, tak oranžérie vybavit mobiliářem,“ uvedl hejtman Martin Tesařík. „V zámku plánujeme v budoucnu otevřít výstavní prostory archeologie, depozitář, technické a administrativní zázemí. Ve druhém podlaží jižního křídla chceme otevřít zámeckou expozici se zaměřením na Josefa Mánesa a na původní majitele zámku rod Sylva Taroucca. V západním křídle vybudujeme výstavní prostory etnografie Hané, dějin zámku a také prostory pro krátkodobé výstavy,“ upřesnil plány kraje Tesařík.

První etapa oprav zámku trvala od 17. října 2011 do 16. července 2012. Olomoucký kraj v jejím průběhu zrekonstruoval dílčí části prvního a druhého podlaží jižního křídla od vchodu po schodiště západního křídla. Vybudoval zde sociálního zařízení. Ve dvou sálech druhého podlaží jižního křídla zrestauroval podlahy a kamna. Opravil venkovní vstupní schodiště jižního křídla zámku a zrekonstruoval oranžérii, pro kterou zřídil novou venkovní kanalizace v délce 160 metrů.

Areál zámku a rozsáhlého parku Čechy pod Kosířem, nacházející se v katastrálním území a obci Čechy pod Kosířem, jsou zapsány do státního seznamu nemovitých kulturních památek. Zámek i park jsou ve vlastnictví Olomouckého kraje. V listopadu 2008 byl areál svěřen do správy Vlastivědného muzea v Olomouci, příspěvkové organizace kraje.

Průběh první etapy rekonstrukce zámku
Průběh první etapy rekonstrukce zámku
Hejtman Tesařík na zámku v průběhu první etapy rekonstrukce
p1000227.jpg


Poslední změna 07. 08. 2012 12:53:56