Olomoucký kraj otočil kormidlem: snížil dluh, rozjel investice a myslí na děti i hendikepované

16. 04. 2018

Snížení dluhu, promyšlené plánování investic, zvýšení dotací pro hendikepované i seniory, podpora nových učebních oborů, digitalizace ve vzdělávání i v práci úředníků a zároveň přiblížení krajského úřadu lidem. Tak by se daly zjednodušeně zhodnotit první výsledky práce Rady Olomouckého kraje, která své programové prohlášení přijala právě před rokem.

„Plníme, co jsme slíbili. Bez sporů nebo politikaření pracujeme na tom, aby se lidem v našem kraji žilo lépe. Otevřeli jsme dveře kanceláří, do kterých za námi přicházejí občané se svými problémy, i odborníci, kteří nám nabídli pomocnou ruku a kraj je ke svému restartu potřebuje. Zároveň jsme se vydali za občany, abychom nerozhodovali od stolu, ale naopak s přesnou znalostí situace z jednotlivých regionů, protože každý z nich má své specifické potřeby,“ okomentoval roční práci na programových cílech krajské rady hejtman Ladislav Okleštěk.

Zásadní jsou podle hejtmana tři výsledky: Podařilo se otočit kormidlem veřejných financí a snížit dluh kraje o 100 milionů korun. „Vzhledem k velkému zadlužení, které nám zůstalo po předchozích krajských vládách, by to někdo mohl označit za zanedbatelnou částku, ale je to krok správným směrem. Naopak mě překvapilo, že se nám podařilo ten negativní trend obrátit tak brzy,“ řekl Ladislav Okleštěk. Snížení dluhu se podařilo dosáhnout i přes nově přijaté úvěry, které kraj použije k financování rozvojových projektů.

Druhým důležitým bodem je řešení neutěšeného stavu silnic – kraj vloni vložil do oprav přes 900 miliónu korun a co je ještě zásadnější, připravil strategii oprav v dalších letech, aby finance využil na ty opravdu potřebné rekonstrukce a investice. Třetím významným počinem bylo přijetí Etického kodexu člena zastupitelstva a změna organizační struktury krajského úřadu. „Nejsou to žádná laciná gesta. Náš kraj byl ještě nedávno vnímán jako jeden z nejzkorumpovanějších, kodex i nová organizační struktura jsou zárukou, že ta doba je pryč a už se nevrátí,“ dodal hejtman.

Důležitým krokem bylo také zpřehlednění pravidel dotací. Místo systému, který byl pro běžného žadatele velmi nesrozumitelný, kraj zavedl nová pravidla i přehlednější formuláře a schválené finance posílá příjemcům dříve, než to bylo v minulosti obvyklé. Radní se navíc snaží zajistit navýšení dotací tam, kde jsou nejpotřebnější – například dotace na sociální služby poskytované přímo z rozpočtu kraje se letos zvýšily o 50 procent na 30 miliónů korun. Další dotace směřující na zvýšení bezpečnosti, na podporu prorodinné politiky a k začleňování osob, kterým hrozí sociální vyloučení, se navýšily z loňských 5,4 na více než 8,2 miliónu korun.

Velký kus práce hejtmanství odvedlo v oblasti pomoci hendikepovaným. Například z Nových Zámků, kde žijí hromadně v zařízení ústavního typu, přestěhovalo 17 klientů do chráněného bydlení v okolních městech a obcích, a schválilo nákup pozemků na výstavbu domů pro další desítky klientů Nových Zámků. Radní také začali pracovat na vybudování nového zařízení pro děti i dospělé s poruchou autistického spektra, které by mělo vzniknout v Olomouci – Nových Sadech. Novinkou je pravidelné nasazování nízkopodlažních autobusů v rámci populárního zájezdového autobusu, který si mohou zdarma objednávat neziskové organizace pro své cesty, a vyhlášení nového dotačního programu pro hendikepované sportovce.

Vyplatil se také důraz, který radní věnovali problematice vzdělávání, zejména středního odborného školství. Od školního roku 2017/18 kraj podporuje 43 učebních a maturitních oborů. Na stipendiích vyplatí studentům přes 6 miliónů korun. „Podařilo se nám zastavit pokles zájmu žáků o studium oborů, které jsou dlouhodobě perspektivní a jejichž absolventi mají velkou šanci získat dobře placenou práci, ale dříve byly téměř neobsazené. K největšímu nárůstu došlo u mechaniků, obráběčů kovů, zemědělců, ale díky speciální finanční i mediální podpoře kraje také u řezníků, včelařů nebo pekařů, což byly obory, kterým pro velmi nízký zájem žáků hrozilo uzavření,“ řekl hejtman.

Kraj také podepsal takzvané sektorové dohody se zaměstnavateli a školami, které mají zvýšit povědomí veřejnosti a hlavně dětí o perspektivních oborech v textilním, oděvním, kožedělném a obuvnickém průmyslu. Na podporu vzdělávání navazuje péče o volný čas – v této oblasti přišel kraj s novým dotačním programem na výstavbu a rekonstrukce sportovních zařízení. Ten zajistí moderní prostředí například pro děti v Regionální fotbalové akademii Olomouckého kraje, atlety sportující v TJ Lokomotiva Olomouc nebo sportovce z Libiny.

V oblasti zdravotnictví hejtmanství kromě předání osmi nových sanitek a vypsání výběrového řízení na třicet dalších dokončilo projekty na výstavbu výjezdových základen Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje v Uničově, Zábřehu a Šternberku, v plánu je rovněž nová základna pro Jeseník. A na sklonku loňského roku začaly práce na modernizaci moderního plicního oddělení v Odborném léčebném ústavu Paseka.

Pozadu nezůstala ani kultura, do níž kraj – kromě podpory mnoha akcí a festivalů – mohutně investoval. Na Helfštýně zahájil záchranu tzv. paláce za téměř 72 miliónů korun, dalších 123 miliónů by mělo jít (v případě schválení dotace, která může činit až 108 miliónů korun) na vybudování hejčínského depozitáře Vědecké knihovny v Olomouci. Investovat se bude i do Bezručova domku v Kostelci na Hané, kde vznikne z Červeného domku muzeum a památník Petra Bezruče, a také do přestavby depozitáře Muzea Komenského v Přerově, Muzea a galerie v Prostějově a v příštích letech i do rozvoje areálu zámku Čechy pod Kosířem. 

Mezi další novinky krajského úřadu patří facebooková stránka Megafon – více než jen bezpečnost, která se zaměřuje na zpravodajství policie a prevenci kriminality, internetový portál www.rodinajeok.cz, jehož cílem je nabídnout rodinám i seniorům tipy k aktivnímu využití volného času, definitivní vymezení strategické průmyslové zóny Přerov-Bochoř nebo zavedení elektronického příjmu žádostí v rámci tzv. kotlíkových dotací.

Zatím jsou vidět jen první výsledky, například proto, že stále dobíhají některé ne příliš povedené smlouvy, ale už teď je jasné, že směr, kterým jsme se vydali, je správný,“ uzavírá první hodnocení Programového prohlášení Rady Olomouckého kraje hejtman Ladislav Okleštěk.

Olomoucký kraj otočil kormidlem: snížil dluh, rozjel investice a myslí na děti i hendikepované


Poslední změna 16. 04. 2018 14:42:28