Olomoucký kraj je ve třídění odpadů opět mezi nejlepšími

29. 04. 2015

Obyvatelé kraje mohou být na sebe po právu pyšní. V rámci regionů v České republice stojí opět velmi vysoko na pomyslném žebříčku ve třídění odpadů. Obyvatelé regionu vytřídili v minulém roce průměrně téměř 80 kilogramů papíru, plastu, skla, nápojových kartonů a kovů.

Olomoucký kraj patří co do množství vytříděného odpadu na jednoho občana dlouhodobě mezi nejlepší v zemi. "V roce 2014 na jednoho obyvatele kraje připadalo v průměru 20,4 kilogramů vytříděného papíru, 10,9 kilogramů plastu, téměř 11 kilogramů skla, necelého půl kilogramu nápojového kartonu a bezmála 37 kilogramů kovů," popsal náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí Michal Symerský. „Oproti roku 2013 se výtěžnost papíru, plastů, skla a nápojového kartonu, tedy množství odpadů přepočtených na jednoho obyvatele a rok, meziročně zvýšila o další 2,3 kilogramy. Růst jsme zaznamenali ve všech komoditách,“ doplnil náměstek Symerský.  

Olomoucký kraj spolupracuje na rozvoji tříděného sběru odpadů s Autorizovanou obalovou společností EKO-KOM, a.s. již řadu let a spolupráce je přínosná. Za období trvání spolupráce se podařilo zvýšit množství vytříděných odpadů (papír, plast, sklo a nápojový karton) na jednoho občana už téměř dvaapůlkrát - z 18 kilogramů v roce 2004 na loňských 42,7 kilogramu.

Do systému EKO-KOM je v Olomouckém kraji zapojena drtivá většina obcí - celkem 389. Na třídění odpadů se tedy má možnost podílet 99 procent obyvatel regionu. Těmto lidem se stále zlepšují podmínky pro samotné třídění. Součástí spolupráce Olomouckého kraje a společnosti EKO-KOM, a.s. je zahušťování sítě nádob na tříděný odpad a tím přiblížení kontejnerů občanům. Jen v loňském roce bylo v rámci spolupráce pořízeno a bezplatně obcím zapůjčeno další 348 barevných kontejnerů. „Zvyšování počtu kontejnerů totiž významně napomáhá nejen růstu množství, ale i zvyšování kvality vytříděných odpadů. Ke konci loňského roku se na území Olomouckého kraje nacházelo již 18 581 barevných kontejnerů. Největší podíl tvořily nádoby na plast a kontejnery na sklo. V současné době slouží průměrné kontejnerové hnízdo pro 130 obyvatel,“ sdělil Petr Balner ze společnosti EKO-KOM, a.s.

Chceme i v následujících letech postupovat v souladu s hierarchií nakládání s odpady, v níž má důsledné třídění jednotlivých využitelných složek svou nezastupitelnou úlohu. Nadále se budeme zaměřovat především na lokality s horšími výsledky, zároveň ale hodláme podporovat i úspěšné obce,“ doplnil Symerský.

Ilustrační foto


Poslední změna 29. 04. 2015 12:23:36