OK4EU podporuje Českou školu bez hranic v Bruselu

23. 07. 2014

Zájmové sdružení právnických osob OK4EU zahájilo spolupráci s Českou školou bez hranic v Bruselu. OK4EU, které zastupuje Olomoucký kraj při Evropské unii, navazuje kontakty také s ostatními českými organizacemi a institucemi působícími v Bruselu.

Česká škola bez hranic Brusel byla založena v lednu 2010 a funguje pod záštitou krajanského spolku Beseda. Školu podporuje Ministerstvo zahraničních věcí ČR, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Československý ústav zahraniční a České centrum Brusel. Česká škola bez hranic Brusel vzdělává české děti, které žijí v Belgii.

Ve škole se zábavnou formou vyučuje český jazyk pro děti ve věku od 18 měsíců do 10 let. Školu navštěvují děti pocházející ze smíšených manželství a českých rodin žijících v Belgii. Tyto rodiny posílají své děti do zahraničních škol, ve kterých mnohdy úplně chybí výuka českého jazyka. Škola nabízí také hudební vzdělání pro děti i dospělé a pořádá divadelní a jiné kulturní akce nejen pro děti. Síť škol je v mnoha evropských městech a partnerské školy jsou také v USA, Austrálii, Jižní Americe nebo Africe.

Sdružení věnovalo při příležitosti slavnostního ukončení školního roku 2013/2014 dětem drobné dárky a propagační předměty Olomouckého kraje. Byla dohodnuta konkrétní forma spolupráce na následující školní rok. Sdružení zprostředkovalo pracovní stáž v České škole bez hranic studentce Univerzity Palackého Alžbětě Trtkové, která bude v Bruselu v zimním semestru 2014 na praxi. OK4EU zprostředkovává pracovní příležitosti jak ve své kanceláři, tak i na jiných místech v Bruselu a pravidelně o těchto nabídkách své členy informuje.

„Navazování kontaktů je jednou z hlavních činností Zastoupení Olomouckého kraje v Bruselu. V evropských institucích pracují stovky Čechů, kteří žijí v Bruselu se svými rodinami. Je dobře, že je Olomoucký kraj v české komunitě vidět,“ doplňuje náměstek hejtmana Olomouckého kraje Michael Fischer.

Další akcí, na které bude sdružení s Českou školou bez hranic spolupracovat, bude Mikuláš pro děti.

hlavolamy-4.jpg
hlavolamy-3.jpg


Poslední změna 24. 07. 2014 07:36:03