Obec Radslavice zvítězila v soutěži Vesnice roku Olomouckého kraje 2012

21. 06. 2012

Jedenáctý ročník krajského kola soutěže Vesnice roku 2012 Olomouckého kraje zná své vítěze. Zlatou stuhu za všestranný přístup k rozvoji obce získaly Radslavice na Přerovsku. Obec obdržela nejvíce bodů především za zapojení občanů do dění obce, aktivní využití volného času nebo za využívání dotací ke svému rozvoji. Druhé místo v soutěži obsadila obec Černá Voda na Jesenicku, na třetí místo dosáhla obec Náklo z Olomoucka.

Zvláštní ocenění získaly i další obce. Modrou stuhu za společenský život dostala obec Hradčany na Přerovsku. Obec Dlouhá Loučka z Olomoucka vybojovala bílou stuhu za činnost mládeže. Obec Cítov na Přerovsku dobře pečovala o zeleň a životní prostředí, za svou činnost získala zelenou stuhu. Oranžovou stuhu za spolupráci obce a zemědělského subjektu obdržela obec Skalka na Prostějovsku.

Slavnostní předání ocenění vítězům soutěže organizátoři plánují na 27. července přímo v Radslavicích. Vyhlášení vítěze celostátního kola se uskuteční 15. září u příležitosti konání Mezinárodního festivalu dětských folklórních souborů Písní a tancem v Luhačovicích.

„Olomoucký kraj krajské kolo soutěže nejen organizuje, ale podporuje ho i finančně. Z krajského rozpočtu jsme letos vyčlenili 500 tisíc korun na ocenění vítězných obcí. Tradičně oceňujeme druhé a třetí místo v krajském kole soutěže formou finančního daru ve výši 100 tisíc korun. Dále udělujeme speciální finanční ocenění čtyřem obcím ve výši 50 tisíc korun. Podílíme se také na spolufinancování nákladů na uspořádání slavnostního vyhlášení vítězů krajského kola soutěže ve vítězné obci částkou ve výši 100 tisíc korun. Zajišťujeme mikrobus na přepravu hodnotitelské komise. Pevně věřím, že ocenění zástupcům obcí přinese možnosti dalšího rozvoje, a to nejen kulturního, ale především hospodářského,“ uvedl náměstek hejtmana Pavel Horák.

Pořadí vítězů krajského kola soutěže:

1. místo a Zlatá stuha – Radslavice (Přerovsko)

2. místo - Černá Voda (Jesenicko)

3. místo - Náklo (Olomoucko)

Modrá stuha za společenský život - Hradčany (Přerovsko)

Bílá stuha za činnost mládeže - Dlouhá Loučka (Olomoucko)

Oranžová stuha za spolupráci se zemědělským subjektem - Skalka (Prostějovsko)

Zelená stuha za péči o zeleň a životní prostředí - Citov (Přerovsko)

Do krajského kola soutěže Vesnice roku 2012 se přihlásilo celkem 20 obcí Olomouckého kraje. O titul Vesnice roku 2012 Olomouckého kraje soupeřily obce Babice, Císařov, Citov, Černá Voda, Dlouhá Loučka, Hradčany, Kralice na Hané, Loučná nad Desnou, Mořice, Náklo, Potštát, Radslavice, Rouské, Ruda nad Moravou, Skalka, Sušice, Uhelná, Velká Kraš, Veselíčko a Všechovice. Desetičlenná hodnotitelská komise navštívila všech dvacet přihlášených obcí ve dnech od 11. do 18. června 2012.

spolecne-foto.jpg


Poslední změna 22. 06. 2012 14:55:17