O olomouckou burzu práce a vzdělání je zájem

09. 12. 2014

Stovky zájemců hledajících nové zaměstnání nebo školu ke studiu se již přišly podívat na dnešní burzu práce a vzdělávání, která probíhá v Regionálním centru Olomouc. Představují se zde významní zaměstnavatelé a školské instituce z Olomouckého kraje, které působí a vyučují zejména ve strojírenském a elektrotechnickém odvětví. Akce je určená pro širokou veřejnost a probíhá dnes až do 18.00 hodin.

Setkání se vedle zhruba 20 firem účastní také více než desítka středních a několik vysokých škol, které připravují mladé lidi na práci v nejrůznějších technických profesích. Díky této nové akci, která se bude v případě úspěchu letošního nultého ročníku konat pravidelně, získali žáci končící základní i střední školy, stejně jako dospělí, příležitost seznámit se s nabídkou vzdělávání v technických oborech. Firmy během burzy nabízejí i pracovní místa, takže lidé si mohou v ideálním případě přímo zde najít zaměstnání.

„Vítám tuto iniciativu a děkuji pořadatelům za organizaci burzy práce, která nabízí návštěvníkům potřebné informace o pracovních nabídkách v našem regionu a možnostech vzdělávání v technických oborech, po kterých je na trhu práce vysoká poptávka. Olomoucký kraj podporuje prostřednictvím stipendií jak žáky technických oborů, tak také učně. Burza práce proto v určitém smyslu navazuje na krajskou podporu technického vzdělání,“ uvedl při zahájení akce hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil. „V letošním roce jsme vydali publikaci o významných firmách v kraji, kde zájemci mohou získat další informace o pracovním uplatnění, a ta je na této akci také k dispozici. Popřál bych tedy návštěvníkům, aby si na burze práce a vzdělání našli potřebné informace,“ dodal Rozbořil.

Při organizaci Burzy vzdělávání a práce spojily své síly Krajská hospodářská komora Olomouckého kraje (KHK OK), Úřad práce ČR prostřednictvím své krajské pobočky v Olomouci i oblastní zastoupení Svazu průmyslu a dopravy ČR.

„Mnohé firmy se, i přes poměrně vysokou nezaměstnanost v regionu, potýkají s nedostatkem pracovníků v některých, často právě technických, profesích. Chceme touto akcí ukázat, že studium technických oborů je perspektivní z pohledu uplatnění jak budoucích absolventů při hledání zaměstnání, tak pro lidi hledající nový profesní směr,“ poznamenala ředitelka KHKOK Jitka Janečková Moťková.

Na burze se představí nejen zaměstnavatelé a střední i vysoké školy. Zástupci Krajské pobočky Úřadu práce ČR v Olomouci pomáhají návštěvníkům s orientací ve vzdělávací nabídce škol, žákům radí s výběrem nejvhodnější profese z hlediska uplatnění na pracovním trhu a komunikují se zástupci firem. „Možnost oslovit na jenom místě a v jednom dni 20 zaměstnavatelů je vzácná a je škoda ji nevyužít. Proto bych chtěla všechny, kdo si umějí představit, že by pracovali ve větší technické firmě, na burzu pozvat. Burza je určena i pro rodiče, které pomáhají svým dětem při volbě povolání, protože zde uvidí spolupráci škol a firem a získají představu o tom, jak široké možnosti uplatnění technické vzdělání má,“ doporučuje Jana Čuhlová z Úřadu práce ČR, krajské pobočky v Olomouci.

O uspořádání burzy projevily zájem perspektivní výrobní společnosti z regionu. V rozvoji tyto zaměstnavatele brzdí zejména nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců – od výrobních dělníků až po konstruktéry. Burza práce a vzdělávání je další příležitostí, jak oslovit na jednom místě nejen potenciální zaměstnance, ale i děti, které právě stojí před rozhodnutím, jaké si vybrat povolání, a jejich rodiče a ukázat jim, že technické profese mají budoucnost.

img-2913.jpg
img-2908.jpg
img-2904.jpg
img-2887.jpg
20141209-095442.jpg
img-2879.jpg
img-2884.jpg
img-2876.jpg
img-2873.jpg
img-2869.jpg
20141209-100630.jpg
img-2898.jpg
img-2895.jpg


Poslední změna 09. 12. 2014 14:13:22