Novela živnostenského zákona (prodej lihovin)

31. 10. 2013

Změny v prodeji kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin

Krajský živnostenský úřad Krajského úřadu Olomouckého kraje upozorňuje podnikatele, že dne 17. 10. 2013 vstoupila v platnost novela živnostenského zákona provedená zákonem č. 309/2013 Sb., která nově zařazuje činnost spočívající v prodeji kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin mezi činnosti koncesované.

Podnikatelé, kteří jsou ke dni nabytí účinnosti tohoto zákona oprávněni prodávat kvasný líh, konzumní líh nebo lihoviny, mohou v této činnosti pokračovat po dobu 6 měsíců ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona. V této lhůtě je nutné, aby podnikatelé požádali u kteréhokoliv obecního živnostenského úřadu o koncesi pro prodej kvasného lihu, konzumního lihu nebo lihovin. Marným uplynutím lhůty k podání žádosti o koncesi pro prodej kvasného lihu, konzumního lihu nebo lihovin však právo prodávat kvasný líh, konzumní líh nebo lihoviny ze zákona zaniká.

Pro získání koncese na prodej kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin není nutné k žádosti přikládat žádné doklady či splňovat podmínku odborné způsobilosti, a žádost o koncesi je osvobozena od správního poplatku.

Nová právní úprava se vztahuje na všechny podnikatele, kteří se zabývají distribucí kvasného lihu, konzumního lihu nebo lihovin a prodejem těchto produktů jak podnikatelům, tak i konečným spotřebitelům. Kromě prodejců lihovin v obchodě se úprava vztahuje také na podnikatele, kteří lihoviny prodávají v restauračních zařízeních, případně i v dopravních prostředcích. O koncesi by měli také požádat podnikatelé, kteří za účelem prodeje vlastní tzv. podnikovou prodejnu, resp. provozovnu umístěnou na jiné adrese než je adresa výrobní provozovny.


Poslední změna 31. 10. 2013 09:45:31