Nové projekty EU v oblasti trhu práce

10. 04. 2013

ÚP v Olomouckém kraji pomáhá uchazečům o zaměstnání umístit se na trhu práce nejen pomocí obvyklých nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti (jako jsou rekvalifikace a dotace zaměstnavatelům na nově vytvořená místa), ale pro vybrané skupiny nezaměstnaných připravil speciální, tzv. Regionální individuální projekty spolufinancované z prostředků EU. Jedná se vždy o souhrn aktivit zaměřených na zvýšení zaměstnatelnosti nezaměstnaných osob z vybraných cílových skupin – počínaje individuálním a skupinovým poradenstvím přes pracovní diagnostiku a rekvalifikace (někdy i se zajištěním praxe) až po případné umístění na nové dotované pracovní místo.

Hlavním přínosem pro cílové skupiny uchazečů o zaměstnání je komplexnost služeb, individuální přístup k jednotlivým účastníkům projektu, jejich motivace a podpora schopnosti sebeprezentace, korekce chyb při vyhledávání zaměstnání a přiblížení požadavkům na trhu práce na jedné straně a pomoc zaměstnavatelům při hledání vhodných zaměstnanců na straně druhé. Součástí projektů jsou i různá doprovodná opatření – např. proplácení jízdného a nocležného, lékařské prohlídky před vstupem do zaměstnání (příp. i očkování), finanční příspěvek na hlídání dětí apod.

V současné době jsou realizovány následující projekty:

  1. 1. Absolvent v Olomouckém kraji – určen absolventům škol s minimálně středoškolským vzděláním s maturitou (uchazeč do 2 let po ukončení studia), s praxí maximálně 6 měsíců nebo bez praxe. Celková kapacita – 130 účastníků. Projekt v současné době již dobíhá, další účastníci nebudou do projektu přijímáni.
  2. 2. Příležitost pro mladé v Olomouckém kraji – pro uchazeče o zaměstnání ve věku do 30 let, kteří jsou v evidenci ÚP déle než 5 měsíců. Celková kapacita ‑ 280 účastníků.

Od února 2013 se v Olomouckém kraji rozběhly další tři projekty:

  1. 3. Harmonizace zaměstnání a rodiny – vyhrazen pro uchazeče, kteří pečují o dítě (děti) do 10 let věku. Součástí projektu je i podpora pružných forem zaměstnávání. Celková kapacita – min. 380 účastníků
  2. 4. Využijte zkušenost v Olomouckém kraji – vypsán pro uchazeče o zaměstnání, kteří nejpozději v roce zařazení do projektu dosáhli věku 45 let. Celková kapacita ‑ 375 účastníků.
  3. 5. Zpět do práce v Olomouckém kraji – pro uchazeče o zaměstnání, kteří jsou vedeni v evidenci ÚP nepřetržitě déle než 12 měsíců. Celková kapacita – 300 účastníků.

Všechny projekty jsou určeny pouze pro uchazeče o zaměstnání vedené v evidenci úřadu práce v Olomouckém kraji, kteří zároveň mají trvalé bydliště na území našeho kraje. Zájemci o vstup do některého z výše uvedených projektů se mohou přihlásit u svého poradce pro zaměstnání na úřadu práce.

Základní informace o projektech na: http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/olk/esf.


Poslední změna 10. 04. 2013 09:35:01