Nová publikace shrnuje výsledky programu Fond pro nestátní neziskové organizace 2009 – 2014

02. 02. 2017

Fond pro nestátní neziskové organizace je součástí Finančního mechanismu EHP a Norské fondy 2009–2014, prostřednictvím kterého se donorské země – Norsko, Lichtenštejnsko a Island – podílí na snižování ekonomických a sociálních rozdílů v Evropském hospodářském prostoru aneb jak výstižně dodává ředitelka NROS, Hana Šilhánová: „Fond pro nestátní neziskové organizace se stal jedním z významných nástrojů pro financování aktivit neziskovek v českém prostředí. Nejen že přispěl k řešení aktuálních problémů ve společnosti, ale zároveň podporoval budování kapacity neziskových organizací a tím bezesporu přispěl k jejich profesionalizaci a posilování jejich vlivu.“

Spektrum podpory Fondu bylo poměrně široké a mířilo do čtyř prioritních oblastí, a to Lidská práva a tzv. klíčové oblasti podpory, Děti a mládež v ohrožení, Sociální inkluze a Ochrana životního prostředí a klimatické změny. Do těchto oblastí putovalo více než 256 milionů Kč.

České neziskovky vnesly prostřednictvím podpořených projektů do společenského prostoru mnoho zajímavých aktivit, poskytly neocenitelné služby, uspořádaly nespočet inspirativních setkání a publikovaly velmi erudované materiály. „Kvalitu a mezinárodní přesah podpořených projektů umocňovaly doplňkové granty a mikrogranty z Fondu pro bilaterální spolupráci na programové úrovni, které umožnily zapojení partnerů ze států EHP a Norska a pomohly českým neziskovkám, které využily cestovních grantů, získat inspiraci a jiný pohled,“ dodává Miroslav Kundrata, ředitel Nadace Partnerství.

Publikace nenabízí pouze souhrnné statistiky rozdělených prostředků. Společně s jednotlivými podpořenými organizacemi vám představuje medailonky realizovaných projektů, často doprovázené pohledem jak realizátorů projektů, tak osobními příběhy podpořených klientů.

 

Soubor typu pdfFond pro nestátní neziskové organizace 2009-2014(4,8 MB)stáhnout


Poslední změna 03. 02. 2017 09:55:56