Nová brožura nabízí praktické rady zrakově postiženým

24. 01. 2017

Pokud máte problémy se zrakem a potřebujete poradit, jak se zorientovat v nové životní situaci, pomoci s výběrem optické nebo kompenzační pomůcky, počítače, vzdělávacího kurzu, či hledáte zaměstnání, pak právě pro Vás je určena nová informační brožura.  Vznikla za spolupráce organizací, které pomáhají osobám se zrakovým postižením v Olomouckém kraji.

„Celá brožura je navržena tak, aby poutavou komiksovou formou představila sociální služby pro osoby se zrakovým postižením v Olomouckém kraji,“ říká Jan Příborský, předseda Oblastní odbočky Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých v Olomouci.

Informační brožury budou postupně umisťovány do ambulancí očních lékařů. Tam budou informovat jak samotné lékaře, tak jejich pacienty, kteří mají oční vadu, jež si již vyžaduje odbornou pomoc ze strany poskytovatelů sociálních služeb. Zájemci mohou tyto tištěné rádce najít také v čekárnách praktických lékařů, na úřadech práce, odborech sociálních věcí a samozřejmě přímo u poskytovatelů sociálních služeb.

Dle slov Veroniky Haiclové, vedoucí Krajského ambulantního střediska Tyfloservisu Olomouc, včasná odborná rada a pomoc může podpořit úsilí o překonání důsledků zrakového postižení a tak zvládnout náročnou životní situaci, do které se mnohdy někteří lidé dostanou ze dne na den.

„Po překonání důsledků zrakového postižení v oblasti osobní a sociální je nutné překonat důsledky v pracovní oblasti, neboť u osob s těžkým zrakovým postižením bývá častým problémem nezaměstnanost, která se blíží k hranici 80%. Tu se u nás v TyfloCentru snažíme eliminovat pomocí vzdělávacích kurzů či následného zapojení do pracovního procesu v rámci sociální firmy Ergones,“ upřesňuje ředitel TyfloCentra Olomouc Petr Zavadil.

Brožuru navrhly a realizovaly Tyfloservis Olomouc, TyfloCentrum Olomouc, Tyflopomůcky Olomouc
a oblastní odbočky Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých ČR v Jeseníku, Přerově, Prostějově, Šumperku a Olomouci. V rámci projektu "Propagace služeb pro zrakově znevýhodněné v cílové skupině oční lékaři a jejich pacienti" se na ní významně finančně podílel i Olomoucký kraj.  Autorkou ilustrací je Gabriela Shejbalová.

Soubor typu pngbrožura(448,3 kB)stáhnout


Poslední změna 24. 01. 2017 14:43:58