Noc důstojnosti uctí Dorotinu památku a připomene nastavení systému sociálních služeb

05. 01. 2024

Celorepubliková pietní akce Noc důstojnosti letos opět uctí památku Doroty Šandorové. Před dvěma lety ji v jindřichohradeckém domově pro osoby se zdravotním postižením zabil její pečovatel. Událost pronikla na veřejnost až koncem roku 2022 a odborníci se začali zabývat nastavením českého sociálního a zdravotního systému na poli péče o lidi s mentálním postižením.

Stejně jako loni, i letos bude možnost zapálit svíčku v katedrále sv. Václava v Olomouci, a to v pondělí 8. ledna. Od 18 hodin pak bude sloužena mše, věnována pečujícím osobám, klientům a zaměstnancům sociálních služeb.

Přestože se případ odehrál mimo Olomoucký kraj, uvědomujeme si, že k podobnému selhání může dojít v sociálních službách kdekoliv. Abychom co nejvíce předcházeli možným rizikům selhání, je pro náš Olomoucký kraj proces transformace sociálních služeb naprostou prioritou, která výrazně přispívá k eliminaci tragédií, jako je ta, která se stala v Jindřichově Hradci,“ řekl Ivo Slavotínek, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast sociální péče, který nad pietní akcí převzal záštitu.

Celorepublikovou pietu pořádá organizace Naděje pro děti úplňku společně s Aliancí pro individualizovanou podporu, Společností pro podporu lidí s mentálním postižením a Jednotou pro deinstitucionalizaci. Akce se koná také pod záštitou Veřejného ochránce práv.

Vzpomínkovou akci pořádá v krajském městě sociální služba Zet-My. „Tato akce má mimo jiné upozornit na to, že je potřeba změnit typ péče z ústavní na ten komunitní, aby mohli lidé s mentálním postižením žít důstojně a ve svém přirozeném prostředí. V naší organizaci jsme dennodenně ve styku s rodiči, které velmi trápí budoucnost jejich dětí, protože komunitních služeb, které nabízejí podporu v komunitě a zvláště lidem s chováním náročným na péči, je velmi málo. Nocí důstojnosti chceme vyjádřit podporu pečujícím osobám, našim klientům i pracovníkům sociálních služeb," dodala předsedkyně spolku Naděžda Škrabalová.

Noc důstojnosti uctí Dorotinu památku a připomene nastavení systému sociálních služeb


Poslední změna 05. 01. 2024 14:10:30